Marianne Mörck om jularna som vårdbiträde: ”Det gav mig mer att vara hos äldre som behövde en”

Bengt Feldreich, Arne Weise, Sanna Nielsen, Kalle Moraeus och nu Marianne Mörck. Alla har fått äran att vara julvärdar i SVT den 24 december, och har sedan dess varit starkt förknippade med julen och dess fina seder.

För årets julvärd – Marianne Mörck, har julen inte alltid varit idyllisk och fylld av traditioner. För Newsner berättar hon om en tid då hon valde att jobba på jularna, för att finnas där för ensamma och äldre som behövde henne.

Marianne Mörck är skådespelerskan som vann hela svenska folkets hjärtan när hon medverkade i ”Bonusfamiljen”, där hon spelade mot avlidne väninnan Lill-Babs.

Foto: SVT

Den karriär Marianne har idag, som 70-åring, har dock varit allt annat än självklar när hon var ung.

För Newsner berättar Marianne att hon jobbade som vårdbiträde som ung, och istället för att fira julen hemma så valde hon många gånger att jobba.

– Jag var väldigt strängt hållen när jag var liten. Jag skulle vara hemma med mamma och pappa enbart. […] Pappa var på sjön så han var inte mycket hemma. Så när han kom hem så fick det bli hans jul, berättar Marianne.

”Jag satt och vakade på jular”

När Marianne blev lite äldre och fick välja själv så valde hon att vaka på julaftnar.

– Jag var sjukvårdsbiträde när jag var ung. Jag satt och vakade på jular och nyårsaftnar. Jag tog hand om äldre människor och förstföderskor och allt. Det gav mig mer att vara med människor som behövde mig. Hemma var det bara måsten, säger Marianne till Newsner.

Foto: TT

I år kan Marianne återigen glädjas åt att få förgylla julen för andra, då hon håller alla där hemma sällskap genom att finnas i rutan hela julafton.

Är du glad att Marianne Mörck är årets julvärd? Dela gärna om du kommer att följa henne i rutan på julafton.