Martin glömdes bort på äldreboendet: ”Personalen lät vår pappa svälta ihjäl”

För att Nina och Iris gamle pappa skulle få den dagliga hjälp han behöver flyttade de honom till äldreboendet Höjden. Men istället för att få en enklare vardag avslutades pappans liv fortare än någon kunnat ana. 12 dagar efter inflytt dog Martin av svält. 

Nina och Iris pappa hade haft cancer, opererat hjärtat och blivit dement, därför behövde han tillsyn och hjälp i vardagen. Gå och äta kunde han själv, men han behövde hjälp med att skära och finfördela maten. Efter en familjediskussion var alla överens om att det skulle bli bäst för Martin att flytta in på Höjdens äldreboende. 
– Vi var så glada då pappa fick en plats på Höjdens äldreboende då vi hade hört att det skulle vara så bra där. Men i efterhand känns det som att vi skickade honom rakt till svältdöden, säger Nina i en intervju med SVT.

När Iris körde Martin till äldreboendet var han på gott humör, och väl framme välkomnades hon och hennes pappa med tårta. När Iris åkte därifrån den dagen hade hon igen aning om att det var sista gången hon pratade med sin pappa.

Kort efter att Martin flyttat in på äldreboendet märkte hans fru och döttrar att han blivit magrare och vid sämre hälsa. Martin ordinerades näringsdryck av sjuksköterska för att få i sig rätt mängd, men systrarna visste att deras pappa inte skulle komma ihåg att ta dem själv på grund av demensen. Därför påminde de regelundet personalen om att ge Martin drycken. 

Foto: Shutterstock

Efter 12 dagar på boendet fick Martin läggas in på sjukhusets avdelning för vård i livets slutskede, efter att Nina ringt ambulansen. 
– Pappa var alldeles grå i ansiktet och avmagrad, han såg helt uttorkad ut och hade ojämna hjärtslag. Pappa hade en inopererad titanklaff som gjorde att hans hjärtslag alltid hördes mycket tydligt. Jag sa att han behövde få dropp, men sköterskorna sa att en läkare behövde avgöra det, säger Nina till SVT

Några dagar senare avled Martin, då vägde han endast 45 kilo och buken var insjunken. Nu har en lex Sarah-anmälan gjorts efter familjens önskemål. 

Nina, Iris och Martin heter egentligen något annat, men döttrarna har gått med på att intervjuas av SVT. 

Såhär ska det absolut inte få gå till. Alla anhöriga ska kunna känna sig trygga när deras familjemedlemmar flyttar in på äldreboenden. Dela gärna för att höja rösten och skärpa tillsynen på svenska äldreboenden.