Michael, 56, nära att bli uppäten av val – hamnade i jättens gap: ”Jag trodde jag skulle dö”

Att bli uppäten av ett stort djur låter som en osannolik mardröm de flesta haft någon gång i livet. För 56-årige Michael Packard var det skräckfilmsliknande scenariot påväg att bli verklighet, då han hamnade i gapet på en stor val. 

– Jag var helt inuti den och jag tänkte för mig själv: det finns inte en chans att jag klarar mig. Jag är slut, död, berättar Michael Packard för Cape Cod Times.

56-årige tvåbarnspappan Michael Packard, från USA, dök efter hummer utanför Provincetown i delstaten Massachussets, USA, när den traumatiska händelsen inträffade. 

Vattnet var cirka 15 grader, och Michael hade siktet inställt på botten för att få tag på fina humrar. 

Foto: YouTube/Global News

Dagens första dyk gick bra, men under det andra stötte Michael på motstånd i form av något stort som knuffade till honom. 

– Och sedan blir det helt mörkt, berättar han för tidningen Cape Cod Times.

Var inuti valen

Michael gick från klar sikt till att befinna sig i totalt mörker. Tanken slog honom att han blivit tagen av en haj, men då kan inte kunde känna några tänder förstod han att det var en val som slukat honom hel. 

– Jag var helt inuti den och jag tänkte för mig själv: det finns inte en chans att jag klarar mig. Jag är slut, död, berättar Packard. 

Michael får panik och börjar sparka och splattra, och snart känner han att valen reagerar. Efter vad Michael bedömer som cirka 30 sekunder är han ute ur mörkret.

Michael Packard (till höger) tar stöd på sin son, då han haltar efter olyckan.
Foto: YouTube/Global News

Valen spottade ut Michael, och han kunde dras upp av en besättningsman som befann sig på båten som Michael dök ifrån. Enligt mannen på båten ska han ha bevittnat ett våldsamt tumult i vattnet, innan han såg ryggen på valen som simmade iväg. 

Ovanligt att valar skadar människor

56-årige Michael Packard fördes till sjukhus med ytliga skador, men mår efter omständigheterna bra. Han kunde skrivas ut från sjukhuset samma dag.

Enligt valforskaren Jooke Robbins är det ovanligt att människor skadas av valar.

För Cape Cod Times berättar han att knölvalens syn kan blockeras när den öppnar sitt gap, men att det ska mycket till för att en människa ska bli fast där inne. Enligt SVT misstänker Jooke Robbins att det inte var valens avsikt att sluka dykaren.

Michael har återförenat med sina söner och är lättad av att ha livet i behåll.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required