Michael Nyqvist änka Catharina berättar om sista svåra sjukdomstiden

Den folkkära skådespelaren Michael Nyqvist avled 2017 i sviterna av lungcancer.

Han blev endast 56 år gammal.

I Cancerfondens tidning ”Rädda Livet” skriver nu änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth om den sista svåra sjukdomstiden.

Det var den 27 juni 2017 som Michael Nyqvist avled i sviterna av lungcancer. Den folkkära skådespelaren blev endast 56 år gammal.

Michael Nyqvist blev endast 56 år gammal

Michael och frun Catharina Nyqvist Ehrnrooth tillbringade mycket tid tillsammans efter cancerbeskedet och den sista tiden fick han vård i hemmet.

STOCKHOLM 20080908 Skådespelaren Michael Nyqvist och hustrun Catharina Nyqvist Ehrnrooth 2009. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX

I Cancerfondens tidning ”Rädda Livet” skriver nuCatharina om den sista tiden svåra tiden tillsammans med maken Michael.

Änkan Catharina om sista tiden

Bland annat om hur svårt det var att läsa av makens reaktion när han fick det nya beskedet.

”Vi har varit här ett antal gånger, varje gång känns som en domedag. Först via röntgen, sen upp på avdelningen. Vi får se röntgenbilderna och läkaren förklarar. Den här gången har nåt hänt – cancern har muterat. Världen vänds upp och ner ännu en gång, nu har han två sorters cancer. Plötsligt blir M patient på riktigt”, skriver Catharina i ”Rädda Livet”.

Efter beskedet träffade de allt ifrån dietister till sjuksköterskor. Den första cellgiftsbehandlingen beskriver hon som ”väldigt obehaglig”.

Michael Nyqvist. Bildkälla: Wikipedia

I hemmet hade de en stor korg i badrummet som hon döpte till ”Apoteket”.

”Jag sitter och tittar på min älskade medan det droppar gift in i hans arm. Det är verkligen pest eller kolera – antingen dödar giftet honom eller så gör sjukdomen det”, skriver hon.

”Valde att leva här och nu”

Den sista tiden var svår, men trots det skriver Catharina att de försökte se det ljusa i mörkret. Hon kände sig maktlös, och konstaterar att hon hellre hade tagit ”skitsjukdomen”.

”Finns det hopp finns det liv. Jag har många gånger känt mig naiv som försökte få in ljus i det svartaste. Vi valde att leva här och nu och bestämde oss att göra allt tillsammans. Så blev sjukdomsperioden en av de vackraste i vårt liv”, skriver änkan Catharina Nyqvist Ehrnrooth i Cancerfondens tidning ”Rädda Livet”.

Vi glömmer dig aldrig, Michael.

Vila i frid.