Michael Nyqvists farväl till vänner och familj – tackade nej till jobb för att vara med barnen

Michael Nyqvist trotsade sjukdomen in i det sista – för att umgås med familj och vänner. 

Den folkkäre skådespelaren avled i sviterna av lungcancer i juni, och sista året i livet sa han nej till olika filmroller för att kunna vara med sina barn. 

– Jag har tackat nej till roller för att jag inte vill vara ifrån dem. Att spela teater kan vara svårt när man har familj, eftersom man alltid är borta på kvällar, sa Nyqvist i en intervju med Hemmets veckotidning i januari.

© Markus Schreiber/AP/TT

I dag, fredagen den 21 juli, begravs den folkkäre skådespelaren Michael Nyqvist i Katarina kyrka i Stockholm. Han avled 27 juni 2017 i sviterna av lungcancer.

Nyqvist var mycket mån om att hålla familjen nära och barnen betydde mycket för honom, berättade han i intervjun med Hemmets veckotidning.

– Jag har tackat nej till roller för att jag inte vill vara ifrån dem. Att spela teater kan vara svårt när man har familj, eftersom man alltid är borta på kvällar. Och på dagarna är ju barnen i skolan. Värst har det varit om jag både filmat och spelat teater eller turnerat. Det slutade jag med tidigt, säger Michael och skakar på huvudet, sa Nyqvist till tidningen.  

© Janerik Henriksson/TT

Trots att han var sjuk firade skådespelaren sin dotters examen med familjen dagarna före sin död. Han spelade också in en ny film och reste till Paris med vännen Johan Renck, skriver Expressen

Nyqvist höll sjukdomen hemlig för sina vänner. Bara några få av de närmaste visste om hans cancer. Dokumentärfilmaren Susanne Cederberg var en av hans närmaste vänner och de lärde känna varandra för tio år sen. För Aftonbladet berättade Cederberg kort efter Nyqvists bortgång om deras sista möte. 

– Jag besökte honom hemma för drygt en vecka sedan och hade sms-kontakt med honom över helgen. Vi har hörts flera gånger varje vecka. Jag är så glad att jag var och hälsade på. Han har alltid haft en så enorm humor och varit en fantastisk person.

Skådespelaren Krister Henriksson lärde känna Nyqvist på scenskolan, och träffade honom för ett par månader sedan.

– Han höll geisten uppe liksom. Men det har du väl förstått av tidningarna att han inte ville att det där skulle komma ut riktigt. Och som den fina skådespelare han är så spelade han det ganska bra. Men jag kunde se att han var trött. Men trötthet behöver ju inte betyda att man är allvarligt sjuk, säger han till Expressen.

Nu har familj och kollegor startat en stiftelse i Michael Nyqvists anda som vill ”främja skådespelarkonsten som konfliktlösare”

– Han pratade alltid om det, värnade om det. Och jag tror att han hade svårt med det. Han var en så fruktansvärt känslig skådespelare, och när man är det så är det väldigt jobbigt. Jag tror det var därför han också pratade så mycket om det, för det han gjorde var att sätta ord på det, säger Pernilla August till SVT och fortsätter:

– Skådespeleri handlar om kommunikation och det var något som Micke brann för väldigt mycket. Kommunikationen mellan publik, mellan regissör och skådespelare. Kan vi främja det på något sätt vore det fantastiskt.

Skådespelarkollegan och vännen Dragomir Mrsic har berättat att Nyqvist tränade på hans gym, och några veckor innan han gick bort kom Nyqvist förbi gymmet.

– Han ville väl bara säga hejdå. Min fru kände knappt igen honom. Hon förstod inte, att det var det. Hon hann inte prata med honom för hon hade en kund. Men nu förstod hon varför han var där, det var säkert för att säga hejdå på något sätt, har Dragomir Mrsic berättat för Expressen.

– Jag tror han bara höll det inom familjen. Och sen gick han väl runt lite till folk och sa hejdå på sitt sätt. Så känner jag att det kan ha varit, säger Mrsic. 

Vila i frid. Evigt saknad, aldrig glömd.

 

Publicerad av Newsner