Miljarder delas ut i coronastöd – men pensionärerna får inte en krona: ”Slag i ansiktet”

För att rädda verksamheter som blivit ekonomiskt lidande av coronapandemin delar regeringen ut miljarder kronor, bland annat till kultursektorn och idrotten. Några som inte fått några stödpengar är Sveriges pensionärsorganisationer. I ett öppet brev till regeringen skriver de nu om sin besvikelse.

”Det känns som ett slag i ansiktet på oss alla som med ideellt arbete varje dag söker bryta ensamheten hos äldre. Förstår regeringen överhuvudtaget vidden och djupet av de insatser som redan görs av pensionärsorganisationerna?”, skriver de i brevet som publicerats på PRO:s hemsida.

Pension
Foto: Shutterstock

Sveriges tre pensionärsorganisationer: PRO, SPF och SKPF, är besvikna över att regeringen inte räknat in dem bland de som får ta del av stödpengar i och med corona.

I ett öppet brev, författat av Christina Tallberg (PRO), Berit Bölander (SKPF), och Eva Eriksson (SPF), till regeringen ifrågasätter de att regeringen bett pensionärsorganisationerna om hjälp när äldre blivit lidande under pandemin. Men denna hjälp har inte uppmuntrats i form av några hjälppengar, som andra fått.

Miljarder delas ut, men pensionärerna blir utan

Enligt Christina Tallberg, ordförande för PRO, så har var fjärde medlem uppgett att de under pandemin inte haft någon som kunnat hjälpa dem handla och annat för att undvika smittan, ett behov PRO försökt att lösa.

”Under pågående kris har statsministern, vice statsministern, socialministern, partiledare och andra politiker samt myndigheter tagit kontakt med oss för att be våra organisationer hjälpa till. Det är en självklarhet för oss”, skriver de.

Vill motverka ensamhet

Alla tre är överens om att pengar hade behövts för att hjälpa organisationerna i deras arbete med att motverka ensamhet hos deras medlemmar. Nu hoppas de att brevet till regeringen ska ge effekt.

”Hundratals miljarder delas nu ut i stödpaket efter stödpaket för att rädda befintlig verksamhet inom t ex näringslivet, tidningarna, kultursektorn och idrotten, paket som är helt riktiga och nödvändiga. Men, inte en krona har gått till pensionärsorganisationernas befintliga verksamhet för att motverka ensamhet”, skriver de tre pensionärsorganisationerna.

Dela gärna om du står bakom pensionärsorganisationerna och vill hjälpa dem göra deras röster hörda.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required