Mirakelbebisen föddes 107 dagar efter att mamman dödsförklarats

Sandra Pedro levde ett lyckligt liv tillsammans med sin son i portugisiska Bragadas, under åtta års tid.

Men när hon insåg att hon var gravid för andra gången, uppsökte Sandra läkare direkt. 

På grund av sin tidigare sjukdomshistoria visste Sandra vilka risker en ny graviditet kunde medföra. 

Sandra hade tidigare kämpat emot en lunginflammation, haft hjärtproblem och hade även hamnat i koma under en period. Hon hade också genomgått njurkirurgi på grund av en tumör.

Ändå fanns det ingenting som kunde stoppa denna 37-åriga kämpe från att ge sitt barn chansen – hon bestämde sig för att ta risken.

© Facebook/SandraPedro

Tyvärr var läkarna och Sandra rätt ute. 

Sandra har precis fått reda på barnets kön (en pojke) och bestämt namn (Lourenco) när tragedin var ett faktum. 

I februari 2016 drabbes Sandra av en hjärnblödning men trots att hon fördes blixtsnabbt till intensivvårdsavdelningen fanns det inte mycket läkarna kunde göra – hon förklarades hjärndöd, ett tillstånd med oåterkalleligt utsläckta hjärnfunktioner och det kliniska kriteriet på död i de flesta västländer. 

Sandra var gravid i 17:e veckan och på sjukhuset trodde man också att bebisen gått bort. 

© Facebook/SandraPedro

Men det som hände sedan hade aldrig tidigare skådats i Portugal, och är fortfarande mycket sällsynt i hela världen.

Vid en undersökning i samband med dödsförklarandet upptäckte läkarna att bebisens organ fortfarande fungerade. Pojkens hjärta var starkt och slog som normalt. Läkarna stod mållösa.

Överraskade av vad de såg, beslutade det medicinska teamet för att skicka testresultaten till etikkommittén på sjukhuset St Joseph, i Lissabon.

Kommittén, tillsammans med Sandras familj och Michael Angelo Faria (barnets far), enades om att fortsätta graviditeten och se till att fostret utvecklades som vanligt. 

© Facebook/SandraPedro

Sandra blev som en levande kuvös, hennes kropp höll sonen vid liv.

Att hålla mammans kropp igång var ett stort och avancerat projekt. Förutom att anhöriga vakade vid Sandras sida fanns ett team på mer än 80 personer som arbetade dygnet runt med den livsuppehållande behandlingen. 

107 dagar senare skedde det som läkarna kallade ”miraklet” – hela förlossningsrummet jublade när pojken kom ut frisk och såg världens ljus. 

© Flickr/RafahKidKid

Sandras son föddes via kejsarsnitt efter 32 veckor, vägde 2,2 kilo och hade väldigt fina värden för att vara ett för tidigt fött barn som växt tll sig i livmodern hos en död mamma.

Det märktes att detta var en helt ny situation för alla inblandade, några av läkarna grät efter den ovanliga och speciella förlossningen, skriver brittiska Daily Mail

Efter kejsarsnittet stängdes respiratorn av och familjen fick ta ett sista farväl av Sandra. Hon hade gett sitt liv för sitt barn. 

© Facebook/SandraPedro

Idag mår pojken Lourenco bra, Sandras mor- och farföräldrar tar hand om honom och vissa veckor är han hos sin pappa Miguel. 

Sandra var en modig mamma som kämpade hela vägen fram till slutet, även om hon tyvärr inte får se sin son växa upp. Men förhoppningslivs lever hennes tappra ande vidare genom Lourenco

Vi skickar också ett stort tack till all medicinsk personal som gav sitt yttersta i detta speciella fall, det är fantastiskt vad skickliga läkare och annan sjukhuspersonal kan lyckas med. 

Dela gärna vidare denna historia om du också vill hedra Sandras minne och önska familjen lycka till i framtiden!