Mobilspelet Pokémon GO hyllas av svenska föräldrar.

Mobilspelet Pokémon GO har spridit sig som en löpeld över världen. Miljontals barn och vuxna har börjat spela, även här i Sverige. Ja, jag kan villigt erkänna att jag har testat också, och det är ett riktigt kul spel.

Spelet går ut på att jaga och fånga Pokémons med hjälp av telefonens GPS-funktion, och för att hitta dem måste man ge sig ut i verkliga världen och leta.

I vanliga fall kanske många föräldrar drar en djup suck när deras barn börjar lägga ner flera timmar på att spela mobil- eller dataspel. Men den här gången verkar faktiskt föräldrarna förvånande positiva. Det har nämligen aldrig tidigare varit så lätt att få barnen att komma ut och röra på sig.

En av föräldrarna som hyllar spelet är 35-åriga Michaela från Norrköping. Hennes 8-åriga son har autism och det har alltid varit svårt att få honom att vilja vistas utomhus.

– När jag kunde ladda ner spelet var vi utanför dörren inom fem minuter. Normalt sett tar det minst en timme av förberedelser och förklaringar för att kunna gå ut. Väl ute insåg han att vi kunde snubbla över Pokémons överallt, säger Michaela Leo till Expressen.

Nu kan hon umgås med sonen i parken och han vill inte gå hem förren batteriet i telefonen tagit slut. 

Andra föräldar upplever liknande positiv effekt på sina barn, och vissa ser det till och med som en skänk från ovan. Barn och ungdomar som tidigare suttit stilla inomhus och spelat dator beger sig nu ut och får både motion och frisk luft.

Pokémon har uppenbarligen stora fördelar och kan få barn att röra på sig, men det är viktigt att vara uppmärksam när man spelar. Polisen i Haninge och Nynäshamn gick i förra veckan ut med en varning på Facebook om att personer betedde sig konstigt när de var ute och spelade. I inlägget skriver man bland annat att ”verkligheten inte försvinner bara för att man spelar spel” samt att ”personer har exempelvis tvärstannat med bilen längst en väg för att fånga en Pokémon”.

 

 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna