Moderata studenters utspel: Betala 50 000 kronor per termin för att få studera

Att vara student är inte direkt känt för att ge en tjock plånbok. Med lån och en tajt budget får man leva nog snålt under studietiden.

Men Moderaternas studenter vill nu göra en förändring.

Om de fick välja skulle alla studenter betala 50 000 kronor per temin för att gå i skolan.

Att gå i skolan och ha möjlighet att välja mellan ämnen och intressen är en stor frihet som vi har.

Men det finns också de som kanske inte alltid är säkra just på sina val och kan ångra sin studietid. För dem och alla studenter kan det bli en tom plånbok efter Moderaternas ungdomars nya utspel.

Socialdemokraternas sågning: ”Utbildningsfientligt”

Moderata studenter antog under helgens riksårsmöte ett förslag om att tillåta studieavgifter på universitets- och högskolenivå. Upp till 50 000 kronor per termin kan eleven tvingas betala för sina studier, enligt förslaget.

– Det är ett utbildningsfientligt och tillväxtfientligt förslag, säger Olle Burell (S), skolborgarråd i Stockholm till Metro.

Det var i en debattartikel som riksordförande Benjamin Dousa och Axel Strandborg från Moderata studenter som de skrev om deras nya förslag.

Moderaterna ungdomar vill att studenter ska betala 50 000 kronor i avgift. Foto: Shutterstock

Bli mer eftertänksam inför val av studier

De menar att en studieavgift skulle göra att studenterna blir mer eftertänksamma inför deras val av studier. Detta i sin tur menar de ställer högre kvalitets krav på undervisningen.

”Genom att förbättra kvaliteten på landets universitet och högskolor förstärks klassresan. Därför borde det kosta att plugga”, avslutar de Moderata studenterna sin debattartikel.

Benjamin Dousa från ungdomarna Moderaterna tycker att en studieavgift borde införas.
Foto: Björn Lindgren / TT / Kod 9290

Socialdemokraterna: ”Hoppas verkligen att vuxna moderater är tillräckligt förnuftiga”

Skolborgarrådet Olle Burell (S) ställer sig inte positiv till det nya förslaget utan tycker att det kommer öka klyftorna rejält i samhället, medan de som har råd och de som inte har.

– Jag hoppas verkligen att vuxna moderater är tillräckligt förnuftiga för att inte ta fasta på den här politiken, säger Olle Burell till Metro.

Vad tycker ni om detta? Lämna en kommentar på vår Facebooksida!