Moyas viktiga text om psykisk sjukdom har delats av tusentals på nätet.

Moya Milton, 29, har tröttnat på att människor avfärdar sjukdomar som inte syns på utsidan. – Jag äter tre sorters mediciner plus värktabletter varje dag för att vara en fungerande människa, men det syns inte på mig, berättar Moya för Expressen.

Moya Milton från Umeå behövt vara sjukskriven under flera perioder av sitt liv. I ett uppmärksammat Facebook-inlägg skriver hon om hur det är att ha en sjukdom som inte syns utanpå:

”DET SYNS INTE PÅ MIG ATT JAG ÄR SJUK. Men det känns! Du träffar mig i korridoren på jobbet, i kassakön på Ica eller i hallen hos dagmamman och tycker att jag ”ser pigg ut” – men du vet inte hur jag ser ut de dagar då jag inte alls orkar mig ut genom dörren!”

Moya lider av psykisk ohälsa, vilket är någonting som många svenskar lider av. Detta är någonting som alltsomoftast är omöjligt för personer i ens omgivning att se på en utifrån. Detta menar Moya kan vara någonting väldigt jobbigt.
– Jag hör hur folk pratar om sjukskrivna och säger: ”de där verkar ha en bra läkare som låter dem vara sjukskrivna hur länge som helst”, men det funkar inte så, säger Moya till Expressen.

Moya arbetar i dag som undersköterska på deltid och för tillfället funkar det bra. Men om det hade varit så att hon hade jobbat heltid, hade det aldrig gått för henne att få ihop livet.
– Jag äter fyra sorters mediciner varje dag för att vara en fungerande människa, men det syns inte på mig.

Något annat Moya tycker är viktigt, är att komma ihåg att fysiskt osynliga sjukdomar inte alltid är psykiska. Det skulle också kunna handla om till exempel problem med hjärtat eller lungorna.
– Skillnaden är dock att kroppslig sjukdom skäms folk sällan över och omgivningen tar mycket mer hänsyn, säger Moya.

Psykisk ohälsa kan ofta vara svårt att prata om. Men trots detta försöker Moya att vara öppen inför de personer hon ofta träffar.
– Ofta får jag positiva reaktioner när jag berättar om det och många har själva erfarenheter av personer runtomkring dem som är sjuka.

Moya fortsätter sedan i sitt inlägg:

”TILL DIG SOM TROR ATT DU INTE KÄNNER ”NÅGON SOM MIG”: Det gör du visst! Vi finns mitt bland er. Ni ser det bara inte, för det syns inte utanpå.”

Expressen: Är det viktigt att man pratar om sin psykiska ohälsa? 
– Det underlättar om folk omkring en vet. Men jag skulle aldrig pressa någon, jag vet att det är svårt att prata om i dag.
– Det gör också att man, även om det inte borde behövas, kan undervisa folk lite. Man kan inte kräva att folk ska veta allt, det finns en stor okunskap.

Expressen: Vad kan man göra för att minska okunskapen?
– Prata om det och få folk medvetna. Vi måste prata om sjukskrivningar till exempel, och hur man mår. Det finns massor med bra föreläsare till exempel.
– Folk måste inte att de som är sjuka är helt vanliga människor.

Det är viktigt att komma ihåg att en människa inte är sin sjukdom, menar Moya.
– Man är inte sin sjukdom. Så länge man tar hand om sig kan man leva ett ”vanligt liv”, men ibland kan det behövas lite mer planering.

TILL DIG som tycker att jag är lat som sjukskriver mig fastän jag ”ser pigg ut”. TILL DIG som tycker att jag utnyttjar…

Posted by Moya Milton on den 25 oktober 2015

Publicerad av En jämlik värld, gilla gärna