Muslimska flickan vill ta av sin hijab – då svarar pappan med detta

Som ung muslim tvingas man möta en del fördomar. 

Bland det kanske vanligaste är att muslimska kvinnor tvingas att bära slöja, och att detta är en symbol för kvinnounderkastelse. 

Det var just denna fördom som 17-åriga Lamyaa ställdes inför när hon deltog i en politisk diskussion på Facebook. 

Men Lamyaa är inte typen som bara lägger sig ner när någonting går emot henne. I stället gjorde hon någonting som nu hyllas av tusentals människor på nätet. 

Lamyaa var med i en diskussion i en gruppchat på Facebook. Ämnet var den amerikanske presidenten Donald Trump. Lamyaa har bestämt olika uppfattning än Trump, och det gav hon uttryck för i chatten. 

Det fick en annan person i chatten att gå till verbalt angrepp på Lamyaa – och hennes religion. Lamyaa är nämligen muslim och bär hijab. 

© Twitter

”Sluta försvara islam, slyna. Håll käft. Du kan inte ta av den slöjan för då kommer din pappa slå dig”, skrev personen i gruppchatten. 

Det fick Lamyaa att göra något drastiskt. Hon skrev till sin pappa. 

© Twitter

”Baba (pappa på arabiska), jag vill gärna berätta någonting för dig”, skrev Lamyaa till sin pappa som enligt Buzzfeed bor i Saudiarabien. 

”Vad då? Är du okej, älskling?”, svarade pappan. 

”Ja, jag är okej. Jag har tänkt på något. Jag vill gärna ta av min hijab”, skrev Lamyaa till sin pappa. 

© Twitter

Då svarade pappan något som fullständigt motbevisade fördomarna som Lamyaa fick rakt i ansiktet. 

”Älskling, det är inte upp till mig att ta det beslutet. Det är inte upp till någon man överhuvudtaget att ta det beslutet. Om det är vad du vill göra, så ska du göra det. Jag stöttar dig oavsett”, skrev pappan. 

Enligt Buzzfeed var det inte Lamyaas intention att ta av sin hijab. Hon bara skrev till sin pappa för att motbevisa fördomarna som muslimska kvinnor tvingas höra på. 

Lamyaa delade med sig av sina konversationer med både den fördomsfulle personen och med sin pappa på Twitter. 

Därefter gick det fort. 

Sedan Lamyaa la upp bilderna på Twitter har folk interagerat med detta nästan en halv miljon gånger. 

De flesta reaktionerna har varit positiva och stöttande mot Lamyaa och hennes pappa i deras syn på religion. Men det har också varit några personer som gått till mottattack mot Lamyaa och menar att det faktiskt finns muslimska kvinnor som är tvingade att bära hijab eller slöja. Därför har Lamyaa också delat en kort text där hon förklarar vad hon faktiskt menar. 

© Twitter

”Det är många som har missförstått min tweet och tolkat det som att jag säger att inga kvinnor är tvungna att bära hijab. Jag vill bara säga att det inte är poängen med min tweet. Tweeten var någonting som skedde och jag tycker det är upp till folk att själva tolka det. Ja, många kvinnor är tvingade att bära hijab. Det är förskräckligt och jag har poängterat detta många gånger. Men förtrycket är inte det som hijaben symboliserar. Det är inte därför kvinnor går med den. Jag har själv valt att gå med hijab för min egen skull och för min Gud. Jag talar inte för andra kvinnor. Jag representerar ingen annan än mig själv. Men jag vill alltid stå upp för andra, och mitt hjärta går i tusen bitar när jag vet att det finns kvinnor därute som inte får göra ett eget val vad de vill göra med sin EGEN kropp”, skriver Lamyaa på Twitter. 

Lamyaa är otroligt klok och stark och jag tycker att hon gjorde det enda rätta för att motbevisa fördomarna. Dela gärna den här artikeln för att hylla Lamyaa för hennes mod.