När ex-maken går till våldsam attack gör barnen det otänkbara.

Våld i nära relationer är tyvärr ett oerhört stort samhällsproblem som i de flesta fallen drabbar kvinnor. Våldet är en kränkning av den utsatta personens mänskliga rättigheter.

En som tyvärr har mycket smärtsamma egna erfarenheter av detta är fembarnsmamman Rachel Moore. Hon trodde att hon hade träffat sitt livs kärlek när hon för några år sedan mötte en man som verkade vara allt hon hade drömt om.

Men sju år efter deras första möte visade han på ett fruktansvärt sätt vem han verkligen var.

Rachel Moore var en ensamstående mamma med tre små barn när hon förälskade sig i en man vid namn Daryl.

mamma1
Skärmdump 60 minutes/Youtube

Och kärleken var besvarad. I sju år levde Rachel och Daryl ett lyckligt liv tillsammans och de fick även två barn.

mamma2
Skärmdump 60 minutes/Youtube

Men för tre år sedan hände plötsligt något som för alltid skulle förändra hennes liv. Plötsligt attackerade och slog Daryl henne. Rachel hade upplevt våld i ett tidigare förhållande och denna gång tänkte hon inte bara tyst acceptera att hennes partner var våldsam. Hon kastade ut Daryl och satte stopp för deras kärleksrelation.

mamma3
Skärmdump 60 minutes/Youtube

Under de kommande två åren uppfostrade Rachel sina fem barn på egen hand. Hon höll fortfarande kontakt med Daryl på en vänskaplig nivå, ända till kvällen han tappade det fullständigt och visade vem han egentligen var.

mamma4
Skärmdump 60 minutes/Youtube

Rachel och barnen befann sig i hemmet när hon plötsligt hörde en bil som sladdade in på garageuppfarten. Hon visste direkt att det var Daryl som var på ingång. Och Daryl var full och inte nog med det – han verkade besatt.

Rachel insåg faran och såg omedelbart till att gömma barnen i ett sovrum när Daryl stormade in genom ytterdörren, beväpnad med ett hagelgevär.

Rachel och de fem barnen gömde så gott de kunde när Daryl började skjuta med sitt vapen. Dessvärre träffades Rachel av två skott i armen något som ledde till en allvarlig skada och fick henne att tappa medvetandet.

Det var då hennes modiga barn ingrep. Medan Daryl laddade om sitt vapen rusade 12-åriga Cameron fram mot mannen, slet tag i vapnet och sprang ut för att gömma det. Rasande av ilska försökte nu Daryl på nytt att attackera Rachel, men nu grep såväl 14-åriga Hayden som Cameron in och gav sig på mannen. De slog, ströp och pressade ner Daryl till den grad att han svimmade av.

mamma5
Skärmdump 60 minutes/Youtube

Det var nämligen så att de tre barnen Cameron, Jayden och Kaylee hade tränat kampsport och bara två veckor innan den fruktansvärda attacken hade de lärt sig de slag och grepp som krävdes för att rädda sin mammas liv.

mamma6
Skärmdump 60 minutes/Youtube

Hade det inte varit för deras otroliga hjältemod hade deras mamma inte varit i livet idag. Tillsammans räddade de hennes liv.

Rachel togs till sjukhus där hon fick den vård hon behövde och kunde långsamt bli bättre.

mamma7
Skärmdump 60 minutes/Youtube

I en intervju med amerikanska 60 minutes har Rachel berättat om den fruktansvärda händelsen och om sina barns stora mod. Du kan se den känslosamma intervjun med henne i spelaren här under.

Du får mer än gärna DELA den här berättelsen vidare om du blev lika berörd som jag av de här barnens otroliga hjälteinsats för sin älskade mamma. Sånt här ska ingen behöva gå igenom.