När jag förstår varför 8-åringen vill köpa ett mirakel rinner tårarna nerför min kind.

Det här är en berättelse som handlar om kärlek. Men inte om kärleken mellan två personer som är kära eller ska gifta sig. Nej, det här är en historia om kärleken mellan syskon och den är verkligen helt underbar. Jag tror att den är påhittad men den var så pass fin att jag bara ville dela den med er. Den här lilla tjejen är sannerligen en liten hjältinna för det hon gör för sin sjuka bror.

Tess var åtta år gammal när hon fick höra sin mamma och pappa prata om hennes lillebror Andreas. Allt hon visste var att han var väldigt sjuk och att familjen hade helt slut på pengar. Familjen skulle flytta till en betydligt mindre lägenhet nästa månad då de inte längre hade råd att betala både sonens läkarräkningar och lånet på sitt hus.

Det enda som kunde rädda den lilla flickans bror var en väldigt dyr operation och det verkade inte som att det fanns någon som kunde låna dem pengarna som behövdes. Den lilla flickan hörde sin pappa, snyftade, säga till hennes mamma att ”bara ett mirakel kan rädda honom nu.”

Tess återvände till sitt rum och tog fram en glasburk ur garderoben. I burken hade hon samlat småmynt och nu tömde hon ut alla sina pengar på golvet och räknade noga varenda krona. Tre gånger räknade hon pengarna. Det var viktigt att hon räknade rätt, hon hade nämligen inte råd med några misstag nu.

Försiktigt la hon sedan tillbaka mynten i burken och vred åt locket ordentligt. Sedan smög hon ut genom bakdörren på huset och gick sex kvarter till ett apotek som hon visste fanns i närheten.

Tålmodigt väntade hon på att apotekaren som jobbade skulle få syn på henne, men han var alldeles för upptagen med att samtala med en annan kund och verkade inte speciellt intresserad av ägna sin tid på en 8-åring. Hon stampade mot golvet för att försöka fånga hans uppmärksamhet, men ingenting hände.

Hon harklade sig så högt hon bara kunde, men apotekaren reagerade ändå inte.

Till sist tog hon upp en krona ur sin burk och slog den mot glasdisken. Äntligen fick hon hans uppmärksamhet!

”Jaha, och vad vill du?” frågade apotekaren med en uppenbart irriterad röst och fortsatte ”jag pratar med min bror som är här på besök från Göteborg, jag har inte sett honom på flera år.”

”Okej, men jag vill prata med dig om min bror”, svarade Tess med bestämd röst, ”han är väldigt, väldigt sjuk och jag skulle vilja köpa ett mirakel.”

”Ursäkta mig?” svarade apotekaren.

”Han heter Andreas och det är någonting ont som växer i hans huvud. Min pappa säger att bara ett mirakel kan rädda honom. Så, hur mycket kostar ett mirakel?”

”Vi säljer inte mirakel här lilla vän. Jag är ledsen, men jag kan inte hjälpa dig”, svarade apotekaren med en något mjukare ton.

”Lyssna på mig, jag har pengar att betala med. Om det inte räcker kan jag skaffa fram mer. Berätta bara för mig hur mycket det kostar?”

Apotekarens bror la sig nu i konversationen och böjde sig ner mot flickan:
”Vad är det för typ av mirakel din bror behöver?”

”Jag vet inte. Allt jag vet är att han är väldigt sjuk och mamma säger att han behöver en operation men min pappa har inte råd att betala för en. Så därför vill jag använda mina pengar och köpa ett mirakel.”

”Hur mycket pengar har du då?” frågade apotekarens bror.

”Jag har 15 kronor och 50 öre. Och det är alla pengar jag har. Men jag kan skaffa fram mera om det behövs…” svarade Tess som nu hade tårar i sina ögon.

”Tja… Det var ett väldigt sammanträffande det här. 15 kronor och 50 öre… det är precis vad ett mirakel för en lillebror kostar”, svarade apotekarens bror och fortsatte ”Kan du vara så vänlig att ta med mig till ditt hem. Jag vill se din lillebror och träffa dina föräldrar. Låt oss se om jag har den typen av mirakel du behöver.”

Apotekarens bror hette Doktor Jörgen Karlsson och var läkare i Göteborg. Hans specialområde var neurokirurgi. Han genomförde den livsviktiga operationen på Tess lillebror helt gratis och det dröjde inte länge förrän Andreas mådde bra igen och kunde åka hem.

Senare diskuterade Tess föräldrar hur det här egentligen hade gått till.

”Den här operationen var verkligen ett mirakel. Jag undrar hur mycket den skulle ha kostat?”

Tess log. Hon visste exakt hur mycket ett mirakel kostade… 15 kronor och 50 öre.

Jag tycker verkligen att den här lilla tjejen är helt underbar för det hon gjorde för sin lillebror. Klicka gärna på gilla här under om du håller med