När jag förstår varför chefen ber mannen tvätta sin pappas händer rinner tårarna nerför min kind.

När jag var liten brukade båda mina föräldrar arbeta hårt och länge på dagarna för att jag och min syster skulle få en bra barndom. Och under hela min uppväxt har de alltid funnits där och stöttat mig såväl känslomässigt som ekonomiskt när det krisat. Dessvärre har jag inte alltid insett vilket oerhört hårt jobb de lagt ner för att jag ska kunna bli den jag är idag. Men efter att ha läst den här berättelsen kommer jag att ringa min mamma och pappa direkt och rikta ett stort tack för allt de gjort för mig. Jag misstänker att många av er kommer att vilja göra detsamma när ni läst det här.

En ung man gick för att söka en viktig tjänst på ett stort förlag. Han klarade den första intervjun och skulle nu få träffa företagets VD för den slutgiltiga intervjun.

VD:n tittade igenom mannens CV och noterade att det var utomordentligt bra. Så han frågade: ”Har du fått ett stipendium för din utbildning?”

”Nej.” svarade den unga mannen.

”Så det var din pappa som betalade för din utbildning?”

”Ja.”

”Var arbetar din pappa?”

”Min pappa arbetar som smed.”

VD:n bad nu den unga mannen att visa honom sina händer. Pojken gjorde som han blev ombedd och räckte fram ett par mjuka och alldeles perfekta händer.

”Har du någonsin hjälpt dina föräldrar med deras jobb?”

”Aldrig, mina föräldrar har alltid velat att jag ska studera och läsa massor av böcker. Dessutom gör han jobbet mycket bättre än mig.”

”Jag har ett önskemål: när du går hem idag vill jag att du tvättar din pappas händer och sedan kommer tillbaka hit i morgon och träffar mig”, sa VD:n.

Den unga mannen kände att han hade en stor chans att få sitt drömjobb. Så när han kom hem bad han sin pappa att låta honom tvätta hans händer.

Pappan tyckte att önskemålet var något märkligt men insåg att det var viktigt för att sonen skulle få jobbet så med blandade känslor lät han honom tvätta hans händer. Långsamt och försiktigt tvättade den unga mannen sin pappas händer. Det var första gången han insåg att hans pappas händer var skrynkliga och hade massor av ärr. En del av hans sår var så smärtsamma att han rös till när sonen kom åt dem.

Det här var första gången som den unga mannen insåg vilket hårt arbete de här händerna varit tvungna att lägga ner varje dag för att ha råd med hans studier. Såren, blåmärkena och ärren på händerna var priset pappan betalat för hans utbildning, hans skolaktiviteter och hans framtid. När han hade tvättat sin pappas händer stod den unge mannen i tystnad och började sedan städa pappans verkstad. Den kvällen talade pappan och sonen med varandra i flera timmar.

Nästa morgon återvände den unga mannen till kontoret och träffade VD:n. Den höga chefen noterade att den unga mannen fick tårar i ögonen när han frågade: ”Kan du berätta för mig vad du gjorde och vad du lärde dig i ditt hem igår?”

Den unge mannen svarade: ”Jag tvättade min fars händer och när jag var klar stannade jag och städade hans verkstad. Nu inser jag verkligen att utan mina föräldrars hårda arbete skulle jag inte vara den jag är idag. Genom att hjälpa min pappa inser jag nu hur svårt och tufft det är att göra något helt själv. Jag har insett hur viktigt och värdefullt det är att hjälpa sin familj.”

VD:n svarade: ”Det är precis det jag letar efter hos personer jag anställer. Jag vill anställa någon som uppskattar hjälpen de får från andra, en person som inser vilket hårt jobb som andra lägger ner och en person som inte har pengar som sitt enda mål i livet. Du är anställd.”

Jag håller med honom om varje ord. Och som jag skrev tidigare: jag ringer mina föräldrar nu på stört för att säga tack för allt de gjort för mig. Arbetet föräldrar lägger ner för sina barn kan aldrig mätas i pengar, det handlar nämligen om något mycket större än så: kärlek.

Vill du ha fler liknande berättelser i ditt flöde så klickar du bara på gilla-knappen nedan.