Natalie fick gå hem själv i mörkret. Nu vädjar busschauffören Jan till sina kollegor att vara rädda om kunderna.

Natalie Cregård kunde inte visa upp sin sms-biljett eftersom mobilen hade dött – så busschauffören nekade henne att åka med bussen. Istället fick hon promenera hem en timme mitt i natten på en oupplyst landsväg. Historien har fått stor spridning, och en som reagerade var busschauffören Jan von Eichwald i Göteborg. I ett uppmärksammat Facebook-inlägg vädjar han nu till sina kollegor att vara rädda om kunderna.

”Bästa bussförarkolleger där ute!!
Vi är inga biljett-poliser!
Var rädda om er där ute!!!
Var rädda om våra kunder!
Utan våra kunder har vi inget jobb!!”

Så inleder Jan von Eichwald det Facebook-inlägg han skrev till sina kollegor på söndagen. Jan förklarar sitt resonemang vidare i en intervju med Expressen:

– Man kan tycka att en vuxen människa ska kunna se till att ha sin mobil laddad, eller köpa en biljett direkt av föraren. Men det spelar egentligen ingen roll. Vårt jobb är att ta hand om våra kunder – inte att vara biljettpoliser, säger Jan von Eichwald till Expressen.

Istället menar Jan att busschaufförerna bör lämna biljettansvaret till kontrollanterna – eftersom förarnas jobb är att ta fram kunderna till sin hållplats tryggt och säkert.

”Så mina kära kolleger:
Sluta vara nitiska!
Det är ingen som tackar er!!
Ni får ingen ”bonus” på betalda biljetter!
Låt kontrollanterna kontrollera biljetter så kör vi bussen och hjälper kunder, inte stjälper!!
Sluta kämpa emot fuskåkandet!
Den kampen är redan för längesedan förlorad och definitivt inte den kampen vi som förare skall driva!!”
, skriver han på Facebook.

Busschauffören gjorde visserligen rätt som följde reglerna när Natalie inte kunde visa upp en biljett – men Jan von Eichwald menar att man måste ha lite känsla för när andra saker är viktigare.

– Vi ska inte lämna kvar en ensam kvinna kvar ute i skogen, mitt i natten. Det ser aldrig bra ut, och det skapar bara onödiga konflikter. Vi måste ha plats för mänsklighet i branschen, säger Jan von Eichwald till Expressen.

Dela gärna vidare om du tycker att busschauffören Jan har en viktig poäng.