Nathea, 12, gjorde sin syster med Downs syndrom till ambassadör – fick Sverige att hylla olikheter

Idag, tisdagen den 21 mars är det Internationella Downs syndrom-dagen. En dag då vi hyllar olikheter genom att bära omaka strumpor. 

Dagen är viktig då den uppmärksammar alla människors lika värde. En av de som tar stark ställning till detta är tolvåriga Nathea, som fått kampanjen ”Rocka sockorna” att spridas som en löpeld i Sverige efter att ha gjort sin syster med Downs syndrom till ambassadör. 

”Rocka sockorna” kommer från början från USA men etablerade sig starkt i Sverige för två år sedan när då tioåriga Nathea uppmanade skolor och arbetsplatser att delta. Genom att bära omaka strumpor, antingen i olika färger eller i flera olika mönster, visar man att man hyllar olikheter och tycker att alla människor är lika mycket värda. 

Natheas storasyster Noelle är 15 år och har Downs syndrom. Nathea var bara tio år när hon gjorde sin syster till ambassadör för ”Rocka sockorna”, och har sedan dess jobbat hårt varje år när perioden i mars infinner sig. 
– Hon känner stort ansvar och är en fin ambassadör. Det är något som ligger varmt om hjärtat, och även om Noelle inte förstår lika mycket tycker hon att det är väldigt roligt, säger systrarnas mamma Erika Rinaldo till SVT.

Mamma Erika menar att det finns många fördomar mot Downs syndrom, och att den här dagen är viktig för att uppmärksamma att diagnoserna kan se olika ut. Hon hoppas att den här dagen ska lyfta frågan så att föräldrar och lärare lär sina barn att inte använda kränkande ord eller göra narr av de som har diagnosen. 
– Jag tycker att det är fel att det inte lyfts fram att många lever ett väldigt bra liv och njuter av det. De har väldigt bra livskvalité, säger Erika till SVT.  

Internationella Downs syndrom-dagen finns till för att utplåna fördomar om diagnosen och visa att alla människor är lika mycket värda. Dela gärna för att visa att du stöttar människors olikheter du med.