Nattpersonal tas bort på äldreboende – för att kommunen ska spara pengar

Äldreboendet Hagbacksgården i Borlänge förlorar sin nattpersonal.

Detta för att kommunen behöver spara pengar.

– Det här handlar om våra gamla, det är deras trygghet, säger Anita Williams Korsgren, nattpersonal, till P4.

På Hagbacksgården i Borlänge finns upp mot 44 lägenheter varav 17 av dem är beroende av nattliga besök av hemtjänst.

Kommunen sparar 3 miljoner

Men den ordinarie och fasta nattpersonalen tas nu bort – efter att kommunen behöver spara pengar. Besparingen landar på ungefär 3 miljoner kronor.

– Det här handlar om våra gamla, det är deras trygghet. Nog sjutton ska man en trygghet i sista skedet i livet, säger Anita Williams Korsgren, som jobbat natt i 30 år på äldreboendet, till P4 Dalarna.

Ersätts av nattpatrull – skapar oro

Den fasta personalen tas bort och istället ska en ambulerande nattpatrull rycka ut när de äldre behöver hjälp på natten.

– Det är väldigt oroligt och en dålig övergång också till nattpatrullen. Det är dålig information om vad de ska göra, säger Anita Williams Korsgren.

”Vi hinner inte med”

Nattpatrullen gör vanligtvis 25 till 30 planerade besök varje natt. Nu dubblas besöken.

– Nu blir det upp mot en 20 till, vi hinner inte med riktigt. Vi får ju skriva avvikelser på att vi inte hunnit hem till dem, att de inte har fått den hjälpen de har beslut på. På Hagbacksgården bor dementa, om de går ut så har vi kanske inte möjlighet att försöka förmå de att stanna inomhus, även om det är mitt i vintern, för vi kan vara långt borta, säger Peter Jaro som jobbar i nattpatrullen, till P4.

Enligt kommunen drar de ner på nattpersonalen på Hagbacken eftersom de menar att det inte finns lika mycket att göra som förut.

Kommunen får inte spara in mer pengar på vår äldreomsorg och vård i det här landet. Det är människor det handlar om. Sprid gärna detta vidare om du håller med!