Norska skräckläkaren har anmälts 42 gånger – nu har hon fått jobb på svensk vårdcentral

Danska läkaren Johanne Krogh är känd för sina många anmälningar hon dragit på sig efter att ha felbehandlat flera patienter. Nu har hon fått jobb som distriktsläkare i Sverige, vilken skapar starka känslor. 
– Det är åt helvete, det är fel att hon får jobba som läkare i Sverige, säger tidigare operationspatienten svenske Erkki Huhtimo, till Expressen

68-årige ortopeden Johanne Krogh, även känd som ”Skräck-kirurgen”, har anmälts 42 gånger under sin yrkesverksamma tid i Norge. I 29 av dessa fall har patienten haft rätt och beviljats skadestånd, då läkaren ska ha haft bristande omdöme. 

De många fallen har kostat de norska skattebetalarna tio miljoner norska kronor, och antalet felbehandlingar är norskt rekord som gjort att läkaren fråntagits rätten att operera i Norge. 

Då provade ortopeden lyckan i Sverige. Johanne Krogh fick anställning på sjukhuset i Hudiksvall, då de inte kände till de norska felbehandlingarna. När de kom till deras kännedom och pressen uppmärksammat henne gjorde svenska Socialstyrelsen en utredning gällande Johanne Krogh. Man granskade 60 slumpvis utvalda fall och fann att Johanne Krogh fått kritik i fem av dem. Efter det fick Krogh klartecken att operera igen, och nu har hon anställts på Hälsocentralen i Sveg. 

Anledningen till anställningen av Johanne Krogh ska vara att Hälsocentralen i Sveg haft svårt att rekrytera läkare och att det funnits brister i patientsäkerheten. När Expressen frågade verksamhetschefen Maria Carlund om rekryteringen svarade hon: 
– Det är svårt att bemanna i hela primärvården. Vi har ett anställningsförfarande oavsett vilken läkare vi anställer, det har vi gjort även med Johanne Krogh. Vi har gjort kontroller på tidigare anmälningar och legitimation och så. 

En av de som reagerat på anställningen av läkaren är tidigare patienten Erkki Huhtimo från Söderhamn. 2009 fick han sin axel opererad av Johanne Krogh, och efter det har han inte kunnat lyfta armen. 
– Kan de inte slänga ut henne? Det är åt helvete, det är fel att hon får jobba i Sverige. Hon har misshandlat så många, först i Norge och sen i Sverige, säger han till Expressen

Dela gärna för att uppmärksamma andra.