9-åriga Novalie blev mobbad redan i förskolan – säljer armband för att hjälpa andra utsatta barn

9-åriga Novalie från Ludvika har blivit mobbad sedan förskolan.

Nu vill hon hjälpa andra barn som har det tufft i skolan och drömmer om en värld utan mobbning.

Det började redan i förskolan. De hårda tagen mellan barnen. Novalie blev slagen och biten och när hon började i skolan eskalerade mobbningen.

– Hon blev slagen, biten, de rev sönder hennes kläder och kastade sönder hennes mobil och kallade henne för fula ord som ”tjockis” och sa saker som”du borde dö”, berättar hennes mamma Emelie Söderberg för Newsner.

Foto: Privat

Det var en mörk period för familjen och många vakna nätter med en ledsen Novalie. Till slut fick Emelie nog och höll Novalie hemma i nästan tre månader. Under tiden hade de möten med rektor, de andra lärarna och hade träffar med föräldrar och de andra eleverna.

Men inget hjälpte.

Kontaktade Bikers mot mobbning

Emelie kände sig maktlös men vägrade se förbi mobbningen i skolan. Och till slut tog hon kontakt med Bikers mot mobbningen.

– De kom 80 motorcyklar och hämtade henne i skolan och hyllade henne. Visade henne att hon är och blir sedd och hörd. Det blev en sådan bra dag för Novalie och en liten vändning för henne, berättar Emelie.

Idag är det lite bättre men Novalie kämpar fortfarande. Och nyligen bestämde hon sig för att hjälpa andra barn i samma sits.

– Hon frågade mig om jag visste att man kunde ge pengar till andra barn som har det tufft i skolan. Och att det fanns någonting som hette Ellas Hjältar. Och då kom hon på att hon kunde göra armband att sälja, berättar Emelie.

Hej jag heter Novalie och Fyller 10år i November. Jag har börjat att tillverka armband. Man får välja text själv. Mitt…

Posted by Emelie Söderberg on Thursday, September 16, 2021

Strax därefter började Novalie att pärla sina armband. Hon är glad att hon kan hjälpa andra och mår själv bra av att vara sysselsatt.

– Det får henne att tänka på annat. Hon kopplar av, säger Emelie.

Och det har varit hårt tryck på armbanden. Hittills har hon sålt fler armband än hon har hunnit tillverka.

Foto: Privat

Vill förändra världen

Novalie har stora drömmar om framtiden och har redan bestämt sig för var hon vill jobba.

– Hon hoppas att alla mobbare slutar att mobbas. Och så vill hon jobba för Ellas hjältar eller på Friends. Hon vill jobba med någonting som förändrar världen, berättar Emelie för Newsner.


Lycka till i framtiden Novalie, det är sådana som dig som förändrar världen.

Mobbning är bland det värsta som finns och jag hoppas att inget mer barn ska bli utsatt. Dela gärna artikeln om du håller med och sprid Novalies budskap.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required