Nu är det säsong för hand-fot-och-munsjuka, känner du till symptomen?

Alla föräldrars stora fasa är att deras barn ska bli sjuka eller skada sig. Det finns inget värre än när barn blir allvarligt sjuka och man inte vet vad det är för fel, eller vad man ska göra för att hjälpa.

Därför kan det kännas tryggt att veta att vissa sjukdomar inte är så farliga som de ser ut. Höstblåsor, även kallat Hand-fot-och-munsjuka, drabbar främst barn under 10 år och kan se riktigt obehagligt ut. 

Jag förstår om man som förälder grips av panik om man ser dessa blåsor på sitt barn, men sanningen är att sjudomen inte är så allvarlig som den ser ut.

Höstblåsor är en vanlig infektion som förekommer mest på sensommaren och hösten. Det är vanligt att den drabbade får blåsor runt och i munnen, samt på händer och fötter. Sjukdomen drabbar ofta barn som går i förskolan, men även vuxna kan smittas av infektionen. 

Wikimedia Commons

Anledningen till att det är så vanligt är just att det smittar lätt. Det kan räcka med ett handslag, en puss eller bara att befinna sig i samma rum.

Wikimedia Commons

Även om symtomen är besvärliga och kanske ser obehaglaga ut så är blåsorna oftast inte faliga. Det är inte ovanligt att den drabbade även får lätt feber, men man ska dock söka vård om man får väldigt hög feber.

Det finns ingen särskild behandling mot höstblåsor och besvären brukar gå över av sig själv inom en vecka. Mot smärtor i munnen, som kan göra ont när man äter, kan man ta vanliga receptfria läkemedel.

Wikimedia Commons

Även om det ser obehagligt ut med röda blåsor på händer och fötter så är detta som tur är en sådan sjukdom som man inte behöver vara rädd för som förälder. Den är i de allra flesta fall ofarlig och går bort av sig själv.

Personer som en gång har haft denna virusinfektion får det i regel inte igen. Om infektionen återkommer är den lindrigare än första gången.

Wikimedia Commons

Om du misstänker att någon i din närhet har drabbats av höstblåsor är det extra viktigt att vara noga med hygienen för att undvika spridning. Sjukdomen smittar mest de första sjukdagarna och tiden från smitta till symtom brukar vara tre till sju dagar.

Wikimedia Commons

Sprid gärna den här informationen vidare till alla småbarnsföräldrar!

Publicerad av Newsner familj