Nu berättar kungen varför han gick emot de kungliga reglerna för giftermål.

Numera får en kunglighet gifta sig med sitt livs stora kärlek. Men så har det inte alltid varit. I SVT-programmet ”Ensamt majestät” berättar nu Kung Carl XVI Gustaf om varför han gick emot de kungliga reglerna så att kronprinsessan Victoria, prins Carl Philip och prinsessan Madeleine kunde följa sina hjärtan och gifta sig med sina respektive kärlekar även om de inte var kungliga eller adliga.

I juni 2010 gifte sig kronprinsessan Victoria med Daniel Westling, i juni 2013 var det dags för prinsessan Madeleines giftermål med Chris O’Neill – och ytterligare två år senare, i juni 2015, gifte sig prins Carl Philip med sin Sofia Hellqvist.

Så hade det aldrig blivit om de tidigare kungliga reglerna hade gällt eftersom Daniel, Chris och Sofia varken var kungliga eller adliga. Men kung Carl XVI Gustaf tillät som bekant giftermålen ändå – och i en intervju i SVT-programmet ”Ensamt Majestät”, som tv-sänds nu på torsdag, berättar han om varför han ändrade de kungliga reglerna.

– Det gäller att anpassa monarkin till ett modern samhälle. Alla säger att det var bättre förr, men så var det ju inte, säger kung Carl XVI Gustaf i SVT-programmet enligt Expressen.

Han fortsätter:

– Det var väl trevligt för dem! Hitta den som de vill leva tillsammans med och skapa någonting med ett bra samarbete för framtiden. Tror jag känns mer tryggare. Jag gjorde samma sak. Tacksamma att det blev en förändring, säger kungen i SVT enligt Expressen.

Första gången en kunglighet fick gifta sig med en icke kunglig eller adlig utan att bli av med sin titel var 1976, då kungen tillät prins Bertil att gifta sig med Lilian.

På torsdag klockan 20.00 sänds intervjun och programmet ”Ensamt majestät” i SVT. Reprisen sänds på kungens födelsedag, lördagen den 30 april.

Bildkälla utvald bild: Peter Knutson, Kungahuset.se/Henrik Montgomery, TT

Vill du ha fler artiklar om kungafamiljen i ditt flöde så klickar du bara på gillaknappen nedan.