Nu får par av samma kön gifta sig i Finland – idag träder nya lagen i kraft

Idag är en stor dag för många homosexuella par i Finland. Från och med första mars är det tillåtet för par av samma kön att gifta sig, och även adoptera. 
– Vi är förväntansfulla och ser fram emot i kväll. Då gifter vi oss tillsammans med åtta andra par. Vi kommer att ha några av våra närmsta vänner närvarande. Detta är en viktig dag för oss, säger Hannu Virtanen, som är en av de första att gifta sig i I Finland. 

Idag är det första mars och i och med det träder den nya lagen om äktenskap för homosexuella par i kraft. Några av de som väntat på den här dagen är Raul Medina och Hannu Virtanen, som velat gifta sig länge. Ikväll får de äntligen lova varandra evig kärlek inför vänner och familj. 
– Vi är förväntansfulla och ser fram emot i kväll. Då gifter vi oss tillsammans med åtta andra par. Vi kommer att ha några av våra närmsta vänner närvarande. Detta är en viktig dag för oss, säger Hannu Virtanen till Expressen

Den lya lagen innebär rätt till borgerliga vigslar, samt rätt till adoption för samkönade par. 
– Juridiskt tog vi steget 2002 då vi införde registrerat partnerskap. Men det var ju ett andra klassens äktenskap. Därför är det viktigt att homosexuella nu jämställs med heterosexuella och att äktenskapet öppnas för alla, säger sociologen Kati Mustola till etermediebolaget Yle.

I Sverige är samkönade äktenskap tillåtet sedan 2009, och det är härligt att se att allt fler länder följer samma spår. Dela gärna om du tycker att kärlek inte har några gränser och att fler länder borde följa samma lagstiftning.