Nu får småbarnsmamman pris för att hon stoppade rånet i tunnelbanan

Småbarnsmamman var på väg ner i tunnelbanan med sina två barn när hon bevittnade ett rånförsök mot en äldre kvinna.

Hon bestämde sig för att ingripa – något som fick gärningsmannen att gå till attack med slag och spottloskor.

Nu får mamman ta emot ett pris för sitt stora mod och civilkurage. Detta rapporterar Expressen.

Det var den 5 januari i år som händelsen utspelade sig vid Gamla stans tunnelbanestation i Stockholm. Småbarnsmamman tvekade inte en sekund när hon såg vad som var på väg att hända – utan ingrep direkt och avbröt rånförsöket.

Gärningsmannen gick då till attack mot kvinnan rakt framför hennes barn – något som fångades på övervakningskamerans bilder. Efter tips från allmänheten kunde mannen i det uppmärksammade fallet till slut gripas och sedermera dömas till fängelse.

Nu står det alltså klart att småbarnsmamman belönas för sin modiga insats – med John Hrons insamlingsstiftelses pris om 50 000 kronor. Priset delas ut till ”Personer eller andra sammanslutningar som på ett aktivt sätt motverkar eller har motverkat våldet i det svenska samhället” och småbarnsmamman kommer få ta emot priset under Göteborgs kulturkalas på onsdag.

– Det är hennes agerande på nolltid som får oss att ge henne priset. Hon känner direkt att så inte får ske. Det är civilkurage utan dess like, säger Antonin Hron, instiftaren till priset, till Expressen.

Han fortsätter:

– När man såg det här och följde det här så tänkte man direkt: vilken kvinna, vilken mamma. Det är helt enormt. Sedan blev ju det här mannen haffad till slut. Det tog inte lång tid innan polisen fick tag i honom, säger Antonin Hron till Expressen.

Priset delas ut till minne av John Hron – en 14-år ung kille som i ett tragiskt fall, den 16 augusti 1995, blev misshandlad och torterad till döds av fyra nynazistiska ungdomar.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna