Nu ger Irans män tillbaka sina fruars rättigheter.

Enligt iransk lagstiftning har en gift iransk man rätt att bestämma om hans fru får arbeta, resa utomlands eller begära skilsmässa. Men nu växer en folkrörelse mot ojämlikheten i landet genom kampanjen #ItsMensTurn. Iranska män på Facebook kritiserar landets lagar genom att avsäga sig rätten att bestämma över sin fru. ”Mänskliga rättigheter har inget kön. Jag ger tillbaka min fru rätten att resa, att skilja sig och arvsrätten. Låt oss börja med oss själva”, skriver en man på Facebook-sidan ”My Stealthy Freedom”.  

Irans lagar bygger sedan den iranska revolutionen under ledning av ayatolla Khomeini på shiamuslimska principer och lagarna grundas på koranen och sharia. Lagstiftningen säger att en gift iransk man efter att ha skrivit äktenskapskontrakt har rätt att bestämma om hans maka får resa utomlands, skaffa sig ett arbete eller begära skilsmässa.

Iranska män har dock möjligheten att avsäga sig dessa rättigheter och det är just detta allt fler iranska män väljer att göra, som del av kampanjen #‎ItsMensTurn‬. Männen poserar framför kameran hållandes skrivna meddelanden till sina fruar, skriver SVT Nyheter.

”Jag, en iransk man, skäms för artikel 18 i passlagen. Min fru, du är fri”, skriver en man.

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 15.58.54

”Som en man är jag inte berättigad att vare sig ta eller ge någon sin frihet; en man och en kvinna är jämlika i naturen”, skriver en annan.

”Alla naturliga rättigheter som lagen tagit från min fru och gett till mig, ger jag tillbaka till dess rättmätiga ägare”, skriver ytterligare en man.

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 15.58.15

Den i USA bosatta iranska journalisten Masih Alinejad ligger bakom kampanjen och hennes Facebooksida ”My Stealthy Freedom” har över 800 000 följare. Alinejad startade sidan för att sätta fokus på alla svårigheter kvinnor i Iran möter varje dag. På sidan sprids också bilder på iranska kvinnor som tar av sig sin hijad, den islamska täckande klädseln som är obligatorisk att bära utanför hemmet.

Skärmavbild 2015-10-03 kl. 15.57.11

I kampanjen deltar flera män från andra länder också, bland annat en man från Afghanistan. Mohammad Moghimi, den fängslade tecknaren Atena Farghadanis advokat, också postat en bild och säger till BBC att många kvinnor vet om att de kan begära modifikationer i sitt äktenskapskontrakt, även om de har skrivit under.

– Kvinnorna behöver bli medvetna om vad exakt de signerar, och att de faktiska kan begära att få sina rättigheter tillbaka. Det minns många fördomsfria iranska män som stödjer kvinnors rättigheter, trots landets konservativa lagar, säger Atena Farghandi till BBC.

Newsner står upp för mänskliga rättigheter och alla likas värde. Gilla gärna om du också gör det.