Nu hedrar vi 44-årige polisen som dog i tjänst – visa ditt stöd för våra poliser

En polisman avled under söndagen efter att ha blivit påkörd av en bilist på E20 vid Munkebäcksmotet nordöst om centrala Göteborg. Han omkom i samband med att han jagade fyra misstänkta rånare efter ett rån mot en tobaksaffär i morse. Polisen utreder händelsen som en olycka. Nu hedras den 44-årige polismannen av hela den svenska poliskåren.

– Det är en stor tragedi, säger Erik Nord, polischef i Storgöteborg, till P4 Göteborg.

Det var strax innan halv tio i morse som polisen fick larmet om ett pågående rån mot en tobaksaffär på Kaggeledstorget i östra Göteborg. Fyra gärningsmän, alla maskerade, ska ha rånat butiken och en person ska ha hotat butiksinnehavararen med ett vapen.

Polisen tog upp jakten på rånarna, som flydde i bil men fick sedan punktering. Därefter fortsatte jakten till fots, i vilken den tragiska olyckan skedde.

– En av polismännen följer till fots de fyra rånarna som genar över motorvägen och i samband med det blir polismannen påkörd av en manlig bilist. Han förs till sjukhus där han senare avlider, säger polisens presstalesperson Thomas Fuxborg till Sveriges Radio.

Polismannen förklarades död vid halv tolv på söndagseftermiddagen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Den förare som körde på polismannen, som är i 40-årsåldern, togs hand om polis efter händelsen som nu utreds som en olycka. Han kördes sedan hem till sina anhöriga.

– Den avlidne polismannen har väldigt väldigt många medarbetare som känner stor sorg och nedstämdhet efter det som hänt. Vi jobbar med att försöka stödja alla som är runt omkring här, och vi kommer göra allt vi kan att stötta de anhöriga runt polismannen, säger Claes Friberg, chef för polisen i region Väst på polisens presskonferens.

Wikimedia

Vittnet Magnus Johansson berättar för Expressen hur kollegor gjorde allt i sin makt för att rädda livet på sin kollega. Men alla insatser var förgäves.

– De höll på, på marken, när jag kom dit. Jag såg två personer som hade på sig blåa operationshandskar, jag tror att det var civilpoliser. Den skadade personen låg bakom muren, sedan lyfte de upp honom och tog med honom i ambulansen, säger Magnus Johansson.

Över hela Sverige hedras nu den 44-årige polisen. Svenska flaggor har vajat på halvstång och stöttande ord har kommit från alla hörn av landet.

– Våra tankar går till familjen, nära och kära och arbetskamrater. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus, säger rikspolischefen Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

Polisen i Lund har hedrat den polismannen med ett inlägg på Facebook där de skriver: ”Det är ofattbart att plötsligt ryckas bort från nära och kära mitt i livet en dag på jobbet. Våra tankar går till anhöriga och kollegor.”

På måndagsmorgonen skrev också polismannens kollegor på Göteborg City om tragedin: ”Per har arbetat i olika delar av Göteborg under många år och många kände honom som en mycket duktig och engagerad polis och även som en person som det var lätt att prata med och man gärna anförtrodde sig till. Vi påminns om att arbetet som polis stundtals är farligt och utsatt och att arbetet för att minimera riskerna ständigt måste stå i fokus. Vi tänker också på alla andra arbetskamrater som jobbar dygnet runt, året runt.”

Alla våra tankar går till familjen, anhöriga och arbetskamrater. Nu hedrar vi den 44-årige polismannen Per som offrade sitt liv för svenska folkets säkerhet, och stöttar vår poliskår i sorgearbetet.