Nu hyllar vi 93-åringen som skänker 32 miljoner kronor till demensforskning

Han är hotellmiljardär, affärsman och en av Norges rikaste män.

Nu satsar 93-årige Olav Thon stort på demensforskning – och i torsdags donerade han 30 miljoner norska kronor, vilket motsvarar 32 miljoner svenska kronor, till demensforskning.

Allt fler i den norske miljardären Olav Thons bekantskapskrets har under de senaste åren flyttat in på äldreboenden. Det är genom besöken där som 93-åringens intresse och engagemang har växt för forskningen mot demens, Alzheimers och Parkinsons.

– Jag har sett detta mycket. Det är ovärdigt när man inte minns vem man är eller var man är, om det är dag eller natt. Och jag tycker ju att det är svårt när jag blir kallad Per eller Adolf, säger Olav Thon till norska TV2.

2013 bestämde sig så Olav Thon för att satsa en stor del av sin förmögenhet i en stiftelse för medicinsk forskning och undervisning, i syfte att förebygga sjukdomarna.

Sedan dess har stiftelsen skänkt 150 miljoner norska kronor, cirka 160 miljoner svenska kronor, till projekt inom demensforskning – och i torsdags var det dags att donera ytterligare 30 miljoner norska kronor.

Den här gången gick bidraget till forskaren Jan Hoeijmakers på universitetet i Rotterdam.

– Vi tror att vi kommer hitta en lösning på den här sjukdomen, så att folk kan bli gamla – med ett friskt minne. Som Olav Thon. Han är 93 år gammal och helt frisk. Många är avundsjuka på hans goda hälsa, säger Jan Hoeijmakers till norska TV2.

Dela gärna för att hylla 93-årige Olav Thons fina initiativ!