Nu hyllar vi boendet som förgyller livet för äldre – med hästridning och ’hotellfrukost’

Sverige har idag en av världens äldsta befolkningar och jag tycker det är viktigt att vi tar hand om alla de människor som hjälpte till att bygga upp vårt land till det fantastiska ställe som det faktiskt idag är, på många sätt. 

På äldeboendet Stora Sköndal Kyrkbyn, utanför Stockholm, har man satsat på många utomhusaktiviteter för de äldre.

– Tidigare har många av de äldre levt isolerat och ensamt. Här blir det en helt annan sak. Vi vill jobba för att våra boende ska ha en meningsfull vardag – de blir gladare, mår bättre och lär känna varandra”, säger Lotta Backelin, 39, som är verksamhetschef på äldreboendet Kyrkbyn i Stockholm, till tidningen Expressen

Det finns väldigt många bra äldreboenden i Sverige, vilket vi på Newsner tidigare har uppmärksammat flera gånger

Ändå är det tyvärr så att en av fyra som bor på äldreboende har små möjliheter att få komma ut i friska luften, enligt siffror från Socialstyrelsen.

Desto viktigare att vi ser till att lyfta de goda exempel som finns och Expressen har besökt ett av dessa, äldeboendet Stora Sköndal Kyrkbyn. 

För ett par år sedan startade man ett projekt för att öka de äldres inflytande över vilka aktiviteter som skulle anordnas på boendet. 

Under sommaren har det varit full fart med utomhusaktiviter. I veckan som gick gjorde de äldre bland annat upp i friidrottsgrenar, där deltagarna själva anmält sig till det dom ville ställa upp i. 

Igår var det ”derby” på Stora Sköndal!!
Kyrkbyn och Solgården gjorde upp i ett gäng friidrottsgrenar där deltagarna sjä…

Publicerat av Stora Sköndal Kyrkbyn den 3 augusti 2017

Tidigare har man bland annat haft Mexikansk afton, bakmys, påskluncher, fiskat, ätit ”hotellfrukost” och gjort en resa till Gotland.

– Det har blivit ett otroligt uppsving. När man ser hur glada de boende är orkar man verkligen göra det där lilla extra. De flesta av aktiviteterna kostar ju inte så mycket, säger Lotta Backelin, 39, verksamhetschef på boendet, till Expressen. 

Förra veckan fick boendet även besök av islandshästen Hasse, något som var väldigt uppskattat. 

Harriet Meckbach Rönnlöf, 92, fick chansen att hoppa upp på ryggen. 

Lycka!! Islandshästen ”Hasse” har idag varit och hälsat på oss igen (ett år sen sist) ❤️ som vi har längtat, glädjen som…

Publicerat av Stora Sköndal Kyrkbyn den 27 juli 2017

Harriet stomtrivs på boendet, berättar hon för Expressen. 

”Det är en service utan dess like. De är så underbara allesammans”. 

Håll med om att det är fantastiskt att se vad detta äldreboende gör för de äldre, och att de får vara med själva och bestämma! 

Dela och gilla gärna denna nyhet på Facebook, om du också tycker att våra äldre förtjänar det bästa 🙂