Nu hyllar vi de 4 männen som räddade kvinna och barn från att drunkna i bilen.

Tisdagseftermiddagen blev en kaotisk historia mitt i centrala Amsterdam. En kvinna tappade kontrollen över sin bil och kraschade rakt ned i vattnet tillsammans med sitt barn. Det såg ut som att de båda skulle drunkna i kanalen – men då klev fyra okända män in i bilden.

Männen kände inte varandra sedan tidigare och de stod dessutom på olika sidor av kanalen när händelsen inträffade i centrala Amsterdam i tisdags.

Plötsligt kom en bil farande rakt ned i vattnet – och då agerade männen direkt. Från olika håll kastade de sig ut i det kalla vattnet och simmade fram till bilen.

– Jag drog bara av mig kläderna, tog en sten och hoppade i vattnet, säger en av hjältarna, Reinier Bosch, i en intervju med RTL Nieuws.

Bilen försvann allt snabbare under vattenytan, men tack vare smart lagarbete kunde de fyra männen snart krossa bakrutan och få ut mamman och barnet i tid. Det hela gick otroligt snabbt.

– Jag trodde att det tog längre tid men enligt polisen var vi uppe på land igen inom loppet av två minuter, säger en annan av de fyra männen, Wietse Mol, till RTL Nieuws.

Tack vare männens instinktiva och modiga räddningsinsats fick historien alltså ett gott slut. Men hjälten Ruben Abrahams menar att många där ute förmodligen hade gjort likadant om de befunnit sig i en liknande situation.

– Jag tror att varje frisk ung man skulle ha hoppat i vattnet. Det är en ganska naturlig reaktion, säger han till RTL Nieuws.

Ett videoklipp från händelsen fångades även och laddades upp på Youtube. Här kan du se de fyra hjältarnas insats:

Det är tur att vi har människor runt omkring oss som hjälper oss när det ser mörkt ut. Dessa vardagshjältar kan ibland vara skillnaden mellan liv och död – och därför tycker jag de förtjänar att hyllas varje gång jag läser en sådan historia. Dela gärna vidare texten om du håller med.