Nu hyllar vi Gabriel, 20, som kommit in på läkarprogrammet efter 6 månader i Sverige.

20-årige Gabriel Shamoun hade precis blivit antagen för att utbilda sig till ögonläkare i Damaskus när kriget tvingade honom att fly till Sverige.

Men Gabriel vägrade ge upp sin stora dröm – och sex månader senare har han nu tagit sig in på läkarprogrammet i Linköping.

Precis som sin pappa ville Gabriel arbeta som ögonläkare, men när han flydde till Sverige trodde han att drömmen hade krossats.

– Jag hade hört att de som kommer till Sverige måste validera sina betyg, gå massa kurser och göra omprövningar och att det kan ta två till tre år, säger han till SVT Nyheter.

 

Men Gabriel motbevisade alla. Med böcker och Google-översättning lärde han sig svenska på egen hand och efter att ha fått sitt uppehållstillstånd var det sedan dags att komplettera behörigheten på Komvux i Södertälje.

Med goda tips från studievägledarna lyckades Gabriel snabbt ta sig igenom de nödvändiga kurserna – och ett halvår senare har han nu blivit antagen till läkarprogrammet på Linköpings universitet.

– Studievägledarna tipsade om många genvägar. De lär en hur det fungerar med meritsystemet, universitet, kurser, när man anmäler sig och så vidare, säger Gabriel till SVT Nyheter.

 

Här kan du se en intervju som SVT har gjort med Gabriel Shamoun.