Nu hyllar vi glassbilsföraren Amela – räddade litet barn från fartdåre: ”Hade blivit överkörd”

20-åriga glassbilschauffören Amela Tinmark riskerade sig själv för att rädda en liten flicka från att bli påkörd. Vad som hade kunnat sluta i en tragedi resulterade istället i att 20-åriga Amela låg på vägen med ett litet barn på bröstkorgen.

– Jag är inte chockad över händelsen, men jag är chockad över att det finns människor som kan köra iväg efter att de nästan kört på en liten unge, säger vardagshjälten Amela Tinmark till Newsner. 

20-åriga Amela Tinmark arbetar som glassbilschaufför i Uddevalla. Onsdagen den 18 november började som en arbetsdag likt alla andra, men slutade på Norra Älvsborgs Länssjukshus med brutna revben och hjärnskakning. 

Foto: Rrdison Kryeziu

Barnet låg på vägen

Amela körde in på en gata i ett bostadsområde. Hon spelade glassbilens låt tills hon stannade halvvägs in på gatan, där hon ställde sig på höger sida av vägen. 

– Jag går ut bilen och ser att det står en Volvo parkerad en bit bakom mig, och ur den kliver en mamma och hennes lilla dotter. De väljer en glass som syns på den högra sidan av bilen, och mamman pekar att hon ska gå och hämta pengar. Hon kunde knappt någon svenska men pekade så att jag förstod, säger Amela.

När mamman går för att hämta pengar är barnet kvar vid vägen, vilket Amela reagerar på. 

– Plötsligt ser jag att det kommer en bil i full fart i riktning mot glassbilen. Jag kollar bak och då ligger ungen ner på backen för att hon ramlat, säger Amela till Newsner. 

Påkörd i sidan

Amela förstod att flickan skulle bli påkörd inom loppet av några sekunder om hon låg kvar där. Amela sprang för att ta upp flickan i sin famn och få bort henne ur körfältet, och det var då som bilen träffade Amela i sidan.  

– Plötsligt låg jag med ryggen mot backen, och barnet på min bröstkorg. 

”Ingen chans att han hade missat henne”

Amela hör hur mamman skriker hysteriskt och springer dit för att ta sitt barn. Därefter kör mamman från platsen.

Det var först efteråt som 20-åringen kände av sina frakturer. 

– Hon hade blivit påkörd om jag inte tagit upp henne. Det finns ingen chans att han hade missat henne, säger Amela till Newsner. 

Amela uppfattar att föraren körde i minst 50 kilometer i timmen, på en gata där man max får köra i 30. Hon är chockad över att föraren smet från både henne och barnet. 

Foto: Rrdison Kryeziu

Efter händelsen trodde Amela först att hon var i skick att arbeta vidare, men när smärtan förvärrades fick hon åka till Norra Älvsborgs Länssjukshus där de konstaterade att hon hade brutna revben och hjärnskakning.

– Vi båda hade tur. Hade jag inte fått barnet lite åt sidan hade han antagligen kört på henne, säger Amela till Newsner.

Inte många hade agerat så modigt och instinktivt som Amela gjorde. Dela gärna för att hylla denna tjej.

Få vårt nyhetsbrev

* indicates required