Nu hyllar vi hjälten Jens som räddade äldre mannen undan lågorna i husbranden

Jens Larsson var ute på sin vanliga runda med saltbilen utanför Sandhem, Mullsjö. 

Plötsligt kände han röklukt, vände om och fick syn på ett hus som stod i full brand. Snabbt agerade han – och räddade livet på en äldre man.

– Jag fick en dålig känsla, och bestämde mig för att vända vid tappen och köra tillbaka, säger Jens till Jönköpings-Posten.

Sedan förra året jobbar Jens Larsson på ett åkeri. Regelbundet har han haft jour och bekämpat halkan i närområdet – men den här kvällen skulle bli annorlunda.

När han befann sig utanför Sandhem i Kättilstorps samhälle, natten till torsdag, i sin saltbil kände han en röklukt. Till en början trodde han att någon helt enkelt eldade med dålig ved, men han bestämde sig för att vända bilen och åka tillbaka.

Röken hade lagt sig över det lilla samhället – och plötsligt fick han syn på ett hus. Det brann i taket vid skorstenen.

Bildkälla: Facebook/Jens Dacke Larsson

Genom taket såg han elden växa sig starkare. Han ringde till 112 och gick snabbt fram och bankade på dörren. En äldre man öppnade, men hade själv inte insett allvaret i situationen. 

Jens förklarade vad som höll på och hända och fick ut mannen ur huset. Samtidigt övertalade han honom att inte försöka rädda sin bil.

— Då hade det kanske gått tio minuter, och branden hade hunnit utveckla sig rejält och sprida sig i huset. Det hade börjat brinna i gardiner, innertak och väggar på första våningen, berättar Jens för Jönköpings-Posten.

Räddningspersonal var på plats efter bara några minuter och Jens försökte lugna mannen som var i chock, innan ambulanspersonal hjälpte till. Jens antog att att han hade gjort sitt och hoppade tillbaka in i sin bil för att fortsätta sin runda.

Bildkälla: Facebook/Jens Dacke Larsson

Han berättar själv att han har erfarenheter av hur snabbt bränder kan spridas. För några år sedan fick han, hans föräldrar och fem syskon fly undan en brand. 

— Det var ett gammalt trähus, och det blev snabbt övertänt. Det kunde ha slutat illa, säger Jens till Jönköpings-Posten.

Jens är en riktig hjälte. Dela gärna artikeln med dina vänner på Facebook för att uppmärksamma Jens fantastiska insats!