Nu hyllar vi jordbrukarsonen Sten som skänker miljoner till svensk utbildning.

Han har inte spelat hem någon storvinst och han har inte dragit in pengar från något framgångsrikt företag. 95-årige Sten Brand från Ullatti i Gällivare kommun har samlat ihop till sin förmögenhet via hårt arbete och kapitalförvaltning. En fin historia, tänker du, men det blir bättre. Numera är jordbrukarsonen nämligen en av de största pengadonatorerna i Norrbottens län och totalt har han tillsammans med bortgångna hustrun Rut donerat 18,5 miljoner kronor till en stiftelse i deras namn – pengar som nu används för att främja svensk utbildning. Det här är så underbart och jag beundrar verkligen Sten och hans bortgångna hustru Rut för deras enorma donationer.

Norrbottens-Kuriren berättar den fina historien om en 95-årig jordbrukarson som har arbetat sig fram i livet och som aldrig kommer bli glömd på universitetet i Luleå.

Sten Brand donerade nyligen flera miljoner kronor ytterligare till den stiftelse som han, tillsammans med bortgångna hustrun Rut, genom åren har samlat ihop 18,5 miljoner kronor till. Av dessa donationer har hittills sex miljoner (!) kronor varit gåvor för att stötta utbildning och bergteknisk forskning vid universitetet i Luleå.

– Vi fick inga barn. Min hustru och jag hade fötts under små omständigheter och vi hade sparat pengar. Vi ville att de skulle vara samhället till nytta, och universitetet i Luleå har betytt mycket. Jag har alltid tyckt att man ska satsa på utbildning, och framför allt brinner jag för bergtekniken, säger Sten Brand till Norrbottens-Kuriren.

Stora gåvor har det därför blivit – och på universitetet i Luleå är tacksamheten givetvis stor.

– Det är självklart att det här hjälper oss. Jag beundrar honom för hans entusiasm, han är vår bäste vän, säger universitetets rektor Johan Sterte till Norrbottens-Kuriren.

95-årige Sten Brand skänker bort miljon efter miljon och hittills har han skänkt bort 18.5 miljoner. Läs Stig Nordlunds…

Publicerat av Norrbottens-Kuriren den 2 februari 2016

Dela gärna vidare på knappen här under om du också tycker att Sten är en fin människa som förtjänar att hyllas.