Nu hyllar vi konduktören som hjälpte 13-årige Sara att hitta sina föräldrar.

Ibland är det tur att vi har vaksamma människor runt omkring oss, som kan sträcka ut en hand och hjälpa till som riktiga vardagshjältar om något går fel. I Norge hyllas nu tågkonduktören Ulrika Edin stort – efter att hon hjälpt 13-årige Sara, som har Downs syndrom, att hitta tillbaka till sina föräldrar då hon hade råkat gå på ett tåg alldeles ensam.

I vanliga fall följer alltid mamma eller pappa med ut när 13-årige Sara, som har Downs syndrom, ska gå på promenad med hunden Aqua. Men när de förra torsdagen var ute och arbetade i trädgården insåg de snart att Sara hade lämnat huset helt själv utan deras vetskap.

Pappa Thomas kastade sig iväg i bilen för att leta efter sin dotter – men vad de inte visste var att en förvirrad Sara hade gått två kilometer, ända till närmaste tågstation. Där hoppade hon och hunden Aqua på ett tåg som var på väg mot den norska huvudstaden Oslo.

– Jag vet inte varför jag gjorde det. Vi går alltid på promenader tillsammans, säger Sara till norska TV2.

Men som tur var fanns en uppmärksam konduktör på plats på tåget. Ulrika Edin såg att Sara var ensam – så hon tog kontakt med flickan och frågade vad hennes pappa hette. Därefter ringde hon till nummerupplysningen och fick telefonnumret till pappa Thomas.

Under tiden stannade tåget på närmaste station. Tågtider och eventuella förseningar var helt oväsentligt för Ulrika i den här situationen.

– När jag fick tag på honom var han nog lite chockad. Han var i närheten och kom direkt till stationen för att hämta Sara, säger Ulrika Edin till TV2.

Tack vare konduktören Ulrika fick historien ett lyckligt slut.

– Jag gav henne en stor kram och berättade vilken bra insats hon hade gjort. Konsekvenserna av att inte göra det hade kunnat bli stora, säger pappa Thomas.

Det är som sagt tur att vi har vaksamma människor runt omkring oss – vem vet hur det hade kunnat sluta annars. Nu tycker jag att vi ger konduktören Ulrika den hyllning hon förtjänar och delar vidare så att fler kan läsa om hennes vakna insats!