Nu säger vi grattis till Maria ”Tjorven” Johansson på hennes 60-årsdag.

När Maria Johansson var 6 år gammal blev hon ”Tjorven” med hela svenska folket. Ända sedan dess har hennes liv kretsat kring skådespeleriet och hon har alltid varit synonym med den underbara karaktären i ”Vi på Saltkråkan”. I dag fyller Maria 60 år – och passionen för skådespeleriet har tagit henne till en roll som professor vid Stockholms dramatiska högskola.

Starten på Marias skådespeleri var högt osannolik och slumpartad. Hennes storasyster hade varit med på tv och Maria var väldigt avundsjuk. När Maria fick veta att de sökte barn till ”Vi på Saltkråkan” skulle hon bara dit.
– Det var audition på Maximteatern vid Karlaplan, vi fick göra lite enkla saker. Jag tyckte det var kul, minns Maria. När de sedan ringde och berättade att jag fått rollen sa jag kaxigt: ”Det vet jag redan.” ”Hur då?” undrade pappa. ”Jag såg att farbror Olle (Hellbom, regissör) ritade en stjärna vid mitt namn”, berättar Maria för DN.

Det som följde var inget annat än svensk TV-historia. Hela Sverige följde alla äventyr på ”Saltkråkan” och Maria blev allas vår ”Tjorven”. Det enorma genomslaget tog Maria med ro, även när hon kom upp i åldrarna.
– Det gick ju inte riktigt att åka in till stan och gå på disko. Jag fick hänga hemma med kompisarna som kände mig, säger hon till DN.

Efter årtionden i skådespelarbranschen bestämde sig Maria för att sluta 1998. Hon var trött på det och ville ställa sig bakom kameran. Maria började i stället att regissera alla möjliga sorters föreställningar, bland annat opera. Hennes nyfikenhet fortsatte att växa med åldern. I dag, när hon fyller 60 år, har Maria avklarat en magisteruppsats, fått en doktorandtjänst, och till sist skrivit en doktorsavhandling om skådespeleri. Och hon har inga som helst bekymmer med att åldras.
– Just nu befinner jag mig i ett behagligt mellanläge i livet, säger hon till DN.

Maria Johansson blev ”Tjorven” i Saltkråkan med hela svenska folket. Nu fyller hon 60 år.

Publicerat av Dagens Nyheter den 6 april 2016

Gilla gärna för att gratulera ”Tjorven” på 60-årsdagen!