Nu ser vi till att hylla 11-årige Rasmus som räddade livet på livlösa 90-åringen

En dam i 90-årsåldern ramlade och slog sig blodig på en trottoar i Kumla. Utan förmågan att resa sig upp blev den äldre damen liggandes livlös intill vägen där bilarna passerade, utan några tecken på att stanna. Men så dök Rasmus upp, en 11-åring som kom att bli hennes räddning. 
– Jag ville inte smita som de andra. Och nu är det verklighet, tänkte jag, säger 11-åringen.

Det var i tisdags förra veckan som 11-årige Rasmus Ehn fick vara med om något omtumlande som han aldrig kommer att glömma. Rasmus gick sin sedvanliga sträcka hem från skolan i Kumla, men när han kom till rondellen vid Kungsvägen-Drottninggatan blev han alldeles stel. En bit bort fick han se en äldre dam som låg livlös med ansiktet mot trottoaren. 
– Jag såg henne direkt. Det var en gammal tant som låg där, med ansiktet mot trottoaren. Hon var alldeles stilla. Lever hon, tänkte jag. Eller är hon död?, säger Rasmus till NA

Rasmus visste inte om han skulle våga närma sig damen då han hade starka minnen från en tant som ogillade barn när han var liten. Han blev ståendes med en olustig känsla i kroppen, hoppfull om att någon av bilarna skulle stanna, men ingen gjorde det.

Rasmus ville dra därifrån men kunde inte. Så kom han att tänka på en film han sett på YouTube. Filmen hade visat en person som låg skadad på en gata medan alla passerade.
– Om jag sticker nu är jag lika dålig som dom på filmen. Jag ville inte smita som de andra. Och nu är det verklighet, tänkte jag, berättar han för NA

Där och då bestämde han sig för att gå fram till damen. Han rörde vid henne och frågade om hon behövde hjälp att resa sig upp. När han fick kontakt med henne och hon lyfte ansiktet från trottoaren såg han att hon var full av blod. Rasmus kände efter sin telefon för att ringa 112, men kom på att mobilen var kvar hemma. 

Han visste inte vad han skulle göra utan telefon, så han bestämde sig för att stanna hos damen till någon mer dyker upp. Synen av en 11-åring sittandes vid en livlös dam fick en bil att stanna, därefter var ambulans snabbt på plats. 

Den äldre damen togs om hand av sjukvårdare och fick föras till sjukhus, trots skador är hon välbehållen och kommer att bli bra. För NA berättar Rasmus att han funderat en hel del efter händelsen. 
– Sen tänkte jag på dem som bara körde förbi utan att stanna. Såg de henne inte? Eller brydde de sig inte? Och då kände jag mig rätt så glad och stolt ändå – att jag vågade gå fram, säger han. 

Om det inte vore för en 11-årings medmänsklighet hade det kunnat gå värre för den 90-åriga damen som slog sig blodig på trottoaren. Dela gärna för att hylla 11-årige Rasmus som är en riktig hjälte.