Nu vill Lena varna för falska hantverkarna som lurade hennes 75-åriga granne.

När 75-årige Björn Modin i Mariestad nyligen blev kontaktad av hantverkare som erbjöd sig att tvätta husets tak för 12 000 kronor så nappade han direkt på deras erbjudande. Men snabbt skulle det visa sig att det var bedragare han hade att göra med. Väl uppe på taket började hantverkarna att kasta sönder takpannor och krävde sedan ytterligare pengar för att färdigställa arbetet. När Björn sedan ställde sig på tvären blev hantverkarna arga och aggressiva. Då grep en uppmärksam granne in.

Varje år dyker det upp varningar för falska ligor som erbjuder arbete med exempelvis asfaltläggning, plattsättning eller takarbete. Ligorna har flera gånger kritiserats för sina tveksamma metoder och nyligen råkade Björn Modin i Mariestad ut för dessa hantverkare.

När Björn efter bara en dag insåg att saker och ting inte stod rätt till bestämde han sig för att avbryta samarbetet med plattläggarna.

– Då tänkte jag att de fick vara slut. Så när de kom tillbaka dagen därpå så ställde jag bara en mängd frågor – men då blev de arga. Och när jag sa nej så blev de aggressiva. Det är tur att jag har uppmärksamma grannar, annars hade jag nog åkt på stryk, säger Björn till GT.

Grannarna Björn refererar till är Lena Tilstam och hennes man som från sitt hus på andra sidan gatan insåg att något inte stod rätt till. Efter att ha fotograferat hantverkarnas skåpbil gick Lena och hennes man över.

– Vi sa att Björn inte ville att de skulle vara där. Då blev de jättearga och åkte i väg utan att stänga dörrarna och stegarna ligger kvar i hans trädgård, berättar Lena för GT.

Efter händelsen har Lena skrivit ett inlägg på Facebook där hon varnar andra för de tveksamma hantverkarna. En varning som i skrivande stund delats vidare över 4 000 gånger.

Dela vidare!!! Grannen har blivit utsatt för bedragare. Falska taktvättare som åker runt i Irländsk registrerad bil. De…

Publicerat av Lena Tilstam den 6 februari 2016

Polisinspektören Roland Svensson, som själv råkat ut för hantverkarna berättar för GT att det rör sig om ligor som lurar husägare.

– De som var hos mig babblade på som bara den. De hade med sig pärmar med bilder och så. För den som är till åren kommen, har ont i ryggen och inte vågar gå upp på taket, kan det vara lätt att falla för ett sådant här erbjudande, säger Roland Svensson.

POLISENS TIPS PÅ HUR DU SKYDDAR DIG:

* Kontrollera alltid om f-skattsedel finns, via Skatteverket
* Ta referenser från tidigare utförda arbeten
* Begär id-handlingar på personerna
* Teckna skriftligt avtal om vad som ska utföras av hantverkaren och vad det kostar – låt inte arbetet påbörjas utan att ni klarat ut alla detaljer
* Undvik kontantbetalning och förskottsbetalning
* Om du misstänker att du blir kontaktad av oseriösa asfaltsläggare så undvik dialog – säg nej tack och stäng dörren

Källa: Polisen

Nu hjälps vi åt att dela varningen vidare så inga fler behöver drabbas av bedragarna!