Ny dom slår fast: Nu kan du gå till läkaren utan avdrag på lönen

Nu kan du gå på läkarbesök under arbetstid utan att oroa dig för avdrag på lönen – åtminstonde om du bor i Danmark. Högsta domstolen har beviljat förslaget om att tjänstemän ska slippa ta ut semester eller få avdrag på lönen under sjukdom, till skillnad från i Sverige där det på många håll inte är lika generöst. Tycker du att det här borde vara en självklarhet även i Sverige?

Att boka läkartid är något som många upplever som ångestladdat. Dels för rädslan för att vara allvarligt sjuk, men också på grund av det löneavdrag besöken medför. Efter att en dansk kvinna tvingats ta timmar från sitt inarbetade flexkonto för att täcka upp för nödvändiga läkarbesök uppdagades frågan om rätten till betalda läkarbesök. 

Kvinnan led av en tarmsjukdom, och hade därför blivit ombedd att delta i en studie på Roskilde sjukhus, men hennes arbetsgivare var inte villig att ge henne betalt under läkarbesöken. Arbetsgivaren krävde att kvinnan skulle ta av sitt flexkonto, eller arbeta igen tiden.

Fackföreningen HK tog strid för fallet, då de menade att det inte ska behöva kosta en anställd något att gå till en specialist på arbetstid. Ärendet prövades i Högsta Domstol, där HKs förslag om betalda läkarbesök trädde i kraft. 
– Den här domen fastslår att en tjänsteman har rätt till ledighet med lön under sjukdom. Det är inte för diskussion när du måste gå till en specialist, säger Mette Kindberg, vice ordförande i HK till Avisen

Shutterstock

I Sverige är det dock inte en självklarhet att slippa avdrag vid läkarbesök. Enligt en undersökning gjord av Tidningen Vision skiljer sig bestämmelserna åt från kommun till kommun, samt bestäms av arbetsgivare och fackförbund.

I Sverige finns ingen lag som stödjer betalda läkarbesök, inte heller är det självklart att få ledigt för att gå till läkaren, då du i vissa fall kan bli tvungen att ansöka om att ta ut ledighet. Ett exempel på hur bestämmelserna skiljer sig åt är skillnaden mellan Västerås kommun och Vindelns kommun. I Västerås får kommunanställda avdrag på lönen för alla typer av läkarbesök som inte är akuta tandläkarbesök. I vindeln däremot, får alla kommunens anställda betalt under alla typer av läkarbesök som inte kan göras på fritiden. 

Dela om du tycker att betalda läkarbesök ska vara en självklarhet. 

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna