Ny forskning: Kvinnor bör slappa i soffan när de kommer hem från jobbet.

Ny forskning: Kvinnor bör slappa i soffan när de kommer hem från jobbet.

Kvinnor måste börja chilla mer. Det nya hälsorådet är att de bör lägga sig i soffan och ta det lugnt när de kommer hem från jobbet. Detta visar en ny dansk undersökning, skriver dagens.dk.

När man är på jobbet tänker man ofta på det man ska göra när man kommer hem, och när man är hemma tänker man på det man bör göra på jobbet. Framför allt om man är kvinna. En ny dansk studie som har undersökt hur stressade kvinnor och män är visar nämligen att det är ganska stor skillnad på könen.

I undersökningen testade man kvinnors och mäns urin före och efter att de slutat jobba. Resultatet visade att kvinnors stressnivåer inte sjunker förrän vid 22-23-tiden på kvällen. Männens stressnivåer sjunker däremot ganska omgående när de kommer hem från jobbet, skriver Dagens.

Att kvinnorna fortsätter att vara stressade när de kommer hem och inte kan slappna av som männen beror på att de tar på sig ett större ansvar för arbetet i hemmet. Kvinnorna dubbelarbetar. Enligt statistik från OECD lägger danska kvinnor 243 minuter på hemmet varje dag. Männen lägger 186 minuter varje dag.

Ane Marie Thulstrup, överläkare vid Arbejdsmedicinsk klinik i Århus universitetssjukhus, säger att kvinnor måste lära sig att komma hem och slappa i soffan. Hon berättar att hon i sitt arbete möter 80 procent mer kvinnor än män som har stressrelaterade problem.
– Vi har hört om motion och dieter på recept, men jag brukar säga att vi ska ha soffa på recept, säger Ane Marie Thulstrup till Dagens.

Hon rekommenderar kvinnor att öva på att slappa i soffan och försöka att inte dubbeljobba. Är man hemma bör man försöka koppla bort jobbet.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna