Ny forskning: Pulvertvättmedel kan ge allergi.

Jag använder alltid pulvertvättmedel hemma, men jag hade ingen aning om att det kunde innehålla allergiframkallande ämnen 2015. Förut fanns fosfater fanns länge i tvättmedel, men Sverige stoppade användning av det miljöfarliga ämnet i tvättmedel 2008 och i maskindiskmedel 2011. Men för att ersätta fosfaterna används mineralpartiklar, zeoliter, som i vissa pulvertvättmedel. Dessa anses inte ha någon negativ påverkan på miljön när de via avloppet når våra hav och sjöar, men det kan finnas ett annat problem. Zeolitpartiklar, en slags lermineral, stannar nämligen kvar i kläderna efter smutstvätten och de kan i ett senare skede spridas i luften i våra hem. Det i sin tur kan ge allergi. – De löser inte upp sig i vattnet och fastnar i kläderna när man tvättar dom i maskin, säger Mats Bohgard, professor i aerosolteknologi, till TV4.      

Ett dammigt hem är inte bara väldigt tråkigt att vistas i, det kan också bidra till utvecklande av allergier. Och det finns en potentiell bov i allt detta som många nog inte tänker på. Jag hade i alla fall aldrig hört det förut, men zeolitpartiklar i tvättmedlet är mycket små så kommer de långt ner i luftvägarna på människor.

Inom industrin och sjukvården använder man sig inte av pulvertvättmedel när man tvättar, eftersom de zeoliterna kan fastna och förstöra de kraftiga maskinerna. Inom sjukvården vill man inte heller riskera att partiklarna ska fastna i textilerna. Men pulvertvättmedel används av de flesta hushåll och privatpersoner.

Förra året gjorde forskare i Lund luftanalyser som visade på 5-100 % mer damm i de hem som använde tvättmedel med zeoliter.

Tipset är att välja ett tvättmedel som inte innehåller zeoliter (framgår av innehållsförteckningen). TV4 har varit i kontakt med tre av de största tvättmedelsproducenterna som använder zeoliter, men svaret de fått av samtliga är att de inte känner igen problemen med att zeoliter ska ge gegga i maskinerna eller avlagringar på kläder.

Du kan se mer om detta i klippet nedan (spola fram till 7 minuter)

Känner du någon som använder pulvertvättmedel? Dela gärna vidare artikeln så att fler kan få upp ögonen för vad som faktiskt finns i våra tvättmedel.