Ny forskning ska hjälpa dig att hålla nyårslöftet

Vi går snart in i ett nytt år, och som alltid för det med sig en hel del förväntningar och planer. Jag hör till en av de som alltid bestämmer sig för att bli en ”bättre” människa på ett eller annat sätt när ett nytt år börjar. Antingen ska jag börja träna mer, gå och lägga mig tidigare eller dra ner på sötsakerna. Motivationen lyser dock med sin frånvaro ganska snabbt, men som tur är så är jag inte ensam.

Vid årskiftet startar en ny studie vid Stockholms universitet där man undersöker hur bra svenskarna är på att hålla sina nyårslöften. Så om man vill ha en extra morot för att hålla sina avtal kan man anmäla sig till studien.

Forskare vid Stockholms och Linköpings universitet uppger att var åttonde man och var femte kvinna i Sverige avger nyårslöften vid varje årskift, det skriver DN.

Hur många av dessa som hålls är det ingen som vet, därför har forskarna beslutat att kartlägga svenskarnas nyårslöften 2017. En undersökning från Sifo visar att en stor andel av kvinnorna i Sverige tidigare avgett löften som handlar om att äta mer hälsosamt, medan många män vill börja träna. 

Studien ska pågå under hela 2017, och personerna som vill vara med kan registrera sig på projektets hemsida, där de också utlovas hjälp om de skulle få bakslag.

Mer info om studien finns här: mittnyarslofte

Dela gärna om du vill tipsa någon som ska avge ett svårt nyårslöfte.