Ny forskning: Storasyskon är lite smartare än sina småsyskon.

Storasyskon, mellansyskon, småsyskon… Men vilka är det som egentligen är smartast? Ja, nu har en studie med över 20 000 människor kommit med svaret.

Det har tidigare talats om att storasyskon kan vara smartare än sina småsyskon. Detta är säkert också något som många syskon diskuterar sinsemellan.

Och nu är det faktiskt bevisat att det finns skillnader mellan syskonen, beroende på i vilken ordning de är födda. Brukar ni exempelvis säga att storebror är perfektionisten, mellansystern medlaren och lillasystern rebellen? Nja, de tyska forskarna som har undersökt syskon säger att vår plats i syskonskaran inte påverkar personligheten.

Forskarna har analyserat data från mer än 20 000 vuxna från Storbritannien, Tyskland och USA. De kunde inte se att centrala egenskaper som exempelvis förmågan att komma överens, känslomässig stabilitet och hur utåtriktad man är påverkas av i vilken ordning man fötts.

Det som påverkas är intelligensen. Den nya studien från universitet i den tyska staden Lepizig visar att storasyskon är lite mer intelligenta än sina småsyskon. Men det kanske du som storasyster eller storebror redan visste?

Bildkälla

syskon

De äldre syskonen fick lite bättre resultat på intelligenstester, enligt forskning.no. Det som även kom fram i studien var att intelligensen i genomsnitt sjönk lite ju längre ner man kom i syskonskaran. Men enligt forskarna är skillnaderna mycket små. I fyra av tio syskonskaror är nummer två smartare än äldsta syskonet, skriver danska Dagens.

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna