Ny lag: Kvinnor över 40+ får gratis mammografi.

Vårdpersonal har efterlyst det sedan länge – nu blir det verklighet: Från och med i morgon kommer alla mammografiundersökningar att vara kostnadsfria, i enlighet med en ny lag som då träder i kraft. – Vi som arbetar med mammografi har länge efterlyst avgiftsfri screening, den gör vården mer jämlik, säger Maria Edegran, överläkare vid NU-sjukvårdens mammografienhet, till Bohuslänningen.

Frågan om gratis mammografi för alla har varit ett hett debattämne under flera år. Avgifterna har varierat mellan de olika landstingen och det har vid upprepade tillfällen rapporterats att många väljer bort att göra mammografin, ofta på grund av just avgiften.

I Västra Götaland kallas man samtliga kvinnor mellan 40 och 74 år till mammografiundersökning. Ungefär 21 månader får man en ny kallelse. Undersökningen görs genom screening, vilket är en metod att upptäcka bröstcancer. I dag kostar en undersökning 100 kronor. Från och med i morgon kommer det alltså vara gratis, enligt en ny lag.

Varje år får cirka 8 000 kvinnor diagnosen bröstcancer. Bland kvinnor under 50 år är det den vanligaste dödsorsaken. Cirka 1 500 kvinnor om året dör av sjukdomen.

I lagförslaget hänvisade regeringen till hur Stockholm ökade sina genomförda mammografier med 3 procent efter att avgiften tagits bort. Bland utlandsfödda var siffran ännu högre.
– Nu hoppas vi att fler kvinnor gör undersökningen när de blir kallade till screening. Ju tidigare en eventuell bröstcancer upptäcks, desto lättare går den att behandla, säger Maria Edegran.

Nu ser till att hylla det här initiativet så att så få människor som möjligt ska drabbas av detta!

Foto: Unilab/Pressbild