Ny rapport visar att 40 000 svenska pensionärer lider av undernäring

Det här är skamligt! Jag blir så otroligt arg när jag läser sånt här, hur kan vi ha råd med en massa annat om vi inte ens kan mata våra äldre?

Nu har det publicerats en ny rapport av SvD som visat att upp till 40 000 pensionärer är undernärda i Sverige. Dessutom ligger ytterligare 100 000 av våra äldre i riskzonen. I vissa kommuner gäller det var var fjärde äldre.

Nu måste väl politikerna göra något?

Det är Socialstyrelsen som står för siffrorna från sin statistikdatabas tillsammans med det nationella kvalitetsregistret Senior alert slår larm om de äldres mat. 15,6 procent av de 253 000 äldre som har hemtjänst, korttidsboende eller särskilt boende är i genomsnitt undernärda.

Det behöver inte vara så att det finns en brist på mat, det kan också vara andra saker som sjukdom eller personliga omständigheter som leder till undernäringen.

Men professor Yngve Gustafson, vid Umeå universitet, har tidigare menat att den svenska äldreomsorgen är nästintill aktiv dödshjälp.

– Det är så onödigt och så skamligt att vi har så många gamla människor i Sverige som inte får i sig den mat och näring de behöver, säger Yngve Gustafson. Och är man undernärd har man fyra gånger ökad risk att dö, säger Gustafson till SvD

Yngve som är specialiserad på just geriatrik menar att man måste föra upp frågan på agendan.

– Det måste finnas tid för att sitta med de äldre. Tid för att hjälpa dem att få i sig maten. Men det största problemet är att man inte kan individualisera behoven. För man har inte ens kunskapen om vilka behoven är, säger Yngve Gustafson till SVD.

Det är dags för politiker och samhället att vakna, de som byggde landet svälter ihjäl på ålderdomshem. Det är skamligt och fel! Var med och dela för att visa att de inte får gå till så här!

Publicerad av Newsner familj, gilla gärna