Ny statistik: fler svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns

Svenska pensionärer hör till de värst drabbade när det kommer till fattigdom, det visar skrämmande statistik från EU-kommissionen.
– Ett tandläkarbesök räcker för att krascha mångas ekonomi. Då måste de gå till Stadsmissionen och be om pengar, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF.

Färska siffror från EU-kommissionens statistikorgan visar att många svenska pensionärer lever under EU:s fattigdomsgräns, och antalet drabbade blir allt fler. Mest drabbade är äldre kvinnor som har svårt att klara oförutsedda utgifter som att gå till tandläkaren. 

Idag går EU:s gräns för fattigdom vid vad som motsvarar 60 procent av medianinkomsten. Totalt lever 355 000 svenska pensionärer under det. 
– Vi arbetar längst upp åldrarna och flest timmar – och så ser det ut så här. För dagens pensionärer, som får betala mer i skatt än löntagarna, är det bekymmersamt, säger Christina Rogestam, ordförande för Sveriges Pensionärsförbund, SPF till Expressen.

Statistiken visar att flera länder i Europa har samma problem, men Sverige är ett av de länder där flest pensionärer har det knapert, och antalet har ökat sedan 2015.

Dela gärna för att sprida budskapet om att svenska pensionärer måste få bättre förutsättningar.