Ny undersökning: därför är människor utan barn lyckligare

Barn ger livet lycka och mening, det är många överens om. Men en ny internationell studie visar motsatsen. I en undersökning utförd i över hundra länder visade det sig att de som inte har barn är mer tillfredställda än de som är föräldrar. 

Du har större chans att vara lycklig om du låter bli att skaffa barn, i alla fall om man ska utgå från en undersökning utförd av World Happiness Survey. I 100 länder fick människor med och utan barn svara på frågor om lycka och hur tillfreds de är med livet, och enligt Aftonbladet chockades forskarna av resultatet. 

  • De som inte har barn visade sig vara mer tillfreds med livet än de som har barn.
  • Mammor känner mer negativa effekter av föräldraskap än pappor. 

Det negativa sambandet mellan barn och att vara olycklig var påtaglig i både rika länder och länder med hög arbetslöshet. Av de som representerade länder med hög BNP tror forskarna att olyckan har att göra med stress och tidsbrist hos föräldrarna. 

Shutterstock/konstantinchristian

Enligt forskarna kan några anledningar till att de med barn känner sig mindre lyckliga vara att parrelationen blir sämre när ansvaret ska delas upp. Det kan också vara bråk om hushållsarbete, eller påfrestan på ekonomi, det skriver Aftonbladet

Facebook/WaveBreakMedia

Dela gärna om du vet någon som skulle tycka att den här forskningen är intressant.