Nya förslaget: Förbjud tobak för alla födda efter år 2000.

Norska läkarföreningen föreslår ett försäljningsförbud av tobak till alla födda efter år 2000. Detta oavsett deras ålder, för att nå ett rök- och snusfritt samhälle innan 2035. Detta skriver Aftenposten.

– Vi har länge haft som mål att fasa ut rökningen innan 2035 och att förbjuda tobak för de födda efter år 2000 är ett steg för att nå detta, detta säger norska läkarföreningens ordförande, Marit Hermansen, till Aftenposten och fortsätter:

– Det ska inte blir förbjudet att röka för de som får göra det i dag, men vi vill med detta förbud se till att de unga aldrig börjar.

ciggsnus

Marit Hermansen är optimistisk och tror att detta skulle sänka köpet av tobak.

– Ministern sa att det viktigaste är att ungdomarna hindras från att börja röka. Detta skulle innebära att när nya generationer mognat, kan de inte köpa tobak i Norge. Vi har också tidigare varit i drivkraft för sådana kontroversiella åtgärder, det finns ingen mänsklig rättighet att få börja använda tobak. Vi ser en snus-epidemi i Norge där 12 procent av alla tjejer i Norge snusar.

I dag får du köpa tobak vid 18 års ålder, men nu vill läkarförbundet alltså förbjuda alla att köpa tobak som är födda år 2000 och senare.

Publicerad av Newsner Familj, gilla gärna