Nya förslaget: Kortare sommarlov för att ge bättre resultat i svenska skolor.

Att gå på sommarlov i juni och sedan återvända till skolan i mitten av augusti är en tradition som har stått sig länge. Det vill Moderaterna i Stockholm ha ändring på. Med kortare sommarlov och tre terminer istället för två så menar de att svenska skolelever skulle kunna nå ännu bättre resultat.

I den inlämnade motionen vill Moderaterna att Stockholm ska pröva på förslaget först och att terminerna ska delas in i exempelvis en hösttermin från september till mitten av december, en vårtermin från januari till påsk och en sommartermin från påsk till mitten av juli.

Detta skulle kunna ha flera fördelar – framförallt menar Moderaterna att eleverna skulle prestera bättre i skolan.

– Det här är ett sätt att öka undervisningstimmarna för att kunna få in ytterligare matematik och möjligtvis också ämnen som programmering i läroplanen och undervisningen. På så sätt kan vi också långsiktigt lyfta oss i Pisaresultaten, säger oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) till Svenska Dagbladet.

Moderaterna menar också att det blir mer likvärdighet – eftersom barn som inte har tillgång till lika mycket aktiviteter som andra barn inte blir så passiva och halkar efter som vid ett långt sommarlov. En tredje faktor är att det blir enklare att pussla ihop familjens sommarschema om barn och föräldrar är lediga samtidigt.

– Många mindre barn kanske inte blir jätteglada. Men jag tänker att på längre sikt kommer de kanske vara tacksamma att det fanns politiker som kunde se att genom att säkra upp undervisningen kunde de ta sig vidare till högre studier eller få bättre kunskapsresultat och klara sig betydligt bättre i framtiden än vad man kanske annars hade gjort, säger Anna König Jerlmyr till Svenska Dagbladet.

Dela gärna vidare till dina vänner och se vad de tycker om förslaget!