Nya förslaget: Då kan alla barn kan få vaccin mot vattkoppor

Folkhälsomyndigheten ska snart ta beslutet om och när alla barn kan få vaccin mot vattkoppor. Enligt ett nytt förslag ska vaccinet föras in i det nationella vaccinationsprogrammet.

– Det är inte självklart vad vi kommer att komma fram till, säger enhetschefen Adam Roth till TT enligt Aftonbladet.

De flesta av oss har varit med om det. Feber, trötthet och kliande. Irriterande röda utslag över hela kroppen. Men förutom svåra symptom kan också vattkoppor bli allt svårare ju äldre man blir.

I ett försök att underlätta inför framtiden kommer ett nytt förslag om att få erbjuda alla barn och ungdomar gratis vaccin. Enligt Folkhälsomyndigheten kan detta leda till att undvika sjukdomsbörda.

– Fördelarna är förstås att man undvika sjukdomsbörda. Vattkoppor drabbar ju i princip alla i Sverige. Oftast är det en lindrig sjukdom. Men 300 till 400 fall per år måste sjukhusvårdas bland unga, och sedan är det ungefär hälften så många som måste sjukhusvårdas bland äldre, säger Adam Roth, chef för Folkhälsomyndighetens enhet för vaccinationsprogram, till TT enligt Aftonbladet.

Enligt nytt förslag kan alla barn och ungdomar snart få gratis vaccin mot vattkoppor. Foto: Shutterstock

Regering måste ta ställning

Han berättar vidare att det finns ”flera aspekter av vad man kan förebygga med ett effektivt vaccin”.

– Bland alla de lindriga fallen är det ju en hel del där någon måste stanna hemma med sjukt barn, säger Adam Roth till TT enligt Aftonbladet.

Enligt TT har utredningen pågått sedan förra våren och i år är det dags för de ansvariga att berätta om vad de kommit fram till så att regeringen kan ta ställning i frågan.

Nu ska regeringen ta ställning om vaccinet. Foto: Shutterstock

”Väldigt höga krav på vaccin”

Men om det finns några medicinska risker med vattkoppsmedicin, kan inte Adam Roth berätta.

– Det är det här som utredningen kommer att visa, så jag kan inte helt förekomma det. Vi har väldigt höga krav på ett vaccin som ska ingå i ett nationellt program, så nyttan måste väldigt tydligt överväga riskerna, säger han till TT enligt Aftonbladet.

Oj vi får hoppas att detta blir möjligt! Tryck på gilla-knappen om du också tycker det är dags för gratis vaccin mot vattkoppor!