Nya glädjebeskedet för bönderna – efter fjolårets skräcksommar: ”I år blir det rekordskördar”

Förra året präglades av varma temperaturer och torrt väder på grund av de rådande klimatförändringarna. Detta i sin tur ledde till stora skogsbränder och vattenbrist i hela landet.

För bönderna var det extra svårt att vattna och sköta om sina skördar. Även många djur tvingades avlivas i värmen.

Men nu kommer glädjande besked om ett bättre år.

 

Förra året var ett år av katastrof för lantbrukarna. Många ska ha haft sina sämsta skördar på 50 år, på grund av den varma sommaren, enligt SVT.

Med grund för de rådande klimatförändringarna svepte varma temperaturer in över Europa och ett tropiskt klimat nådde även Sverige. De tre största skogsbränderna härjade i Dalarna, Jämtland och Hälsingland och var nära på att gå samman. Dessutom var vattennivåerna otroligt låga och brandbekämpningen tvingades ta vatten från sjöar för att släcka bränderna.

Foto: Shutterstock

2018 var ett skräckår

Allt detta var en av de bidragande faktorerna i att många skördar stod utan vatten, men också att värmen sög åt sig det lilla vattnet som fanns i marken. Även foder blev svårt att få tag på åt djuren och många djur avlivades i och med värmen. 2018 blev ett skräckår för bönderna.

Gladare i år

Men Lantbrukarnas riksförbund kommer med glada nyheter för i år.

– Vi är vana att inte ta något för givet, men i år har det blivit precis som jag önskat. Det har varit precis lagom mycket regn och lagom mycket värme och sol, säger säger Jenny Karlsson, ordförande i LRF Norrbotten till SVT.

Foto: Shutterstock

”Rekordskördar på många håll”

Jenny Karlsson har ett företag inom trägård på sin gård i Kalix. Med tanke på hur bra hennes odlingar mår just nu, menar hon att det kan bli rekordskördar i år.

– I år blir det rekordskördar på många håll i Norrbotten, säger Jenny Karlsson till SVT.

2019 kan bli lantbrukarnas år för återhämtning.

– Det finns möjlighet till en riktigt bra skörd och chans att skapa en buffert av foder till kommande och kanske sämre år, säger Jenny Karlsson till SVT.

Vilka fantastiska nyheter! Nu hyllar vi våra bönder i samhället som sliter så hårt.