Nya lagförslaget: Kvinnor ska få betalt när de stannar hemma för mensvärk

Mensvärk är högst individuellt. Vissa lider inte alls av det medan andra får fruktansvärda krämpor och illamående vid ”den tiden” varje månad. De som känner igen sig vet hur svårt det är att arbeta, och att man bara önskar att chefen och andra kunde förstå vad man går igenom. 

Menssmärtor har aldrig tagits på allvar i yrkeslivet, men nu ser det ut som att det kommer att ändras. Nu diskuteras ett förslag om en ny lag som ska ge kvinnor rätt att stanna hemma tre dagar i månaden – med betalt. 

I en perfekt värld skulle kvinnor få stanna hemma vid kraftig mensvärk, och få ersättning precis som vid sjukdom. Dock har det aldrig varit så då menstruation inte tagits på allvar, något man vill man ändra på i Italien. 

Just nu diskuteras förslaget på en ny lag som ger kvinnor rätt att stanna hemma vid menstruation, och under den tiden ska de ha rätt till ”mens-ersättning”, detta skriver Washington Post.

Shutterstock/Antonio Guillem

Förslaget har hyllats världen över, men också kritiserats då vissa menar att det finns en risk för att företag börjar anställa fler män då de vet att kvinnorna kommer att ha högre frånvaro. 

Om lagförslaget går igenom blir Italien det första EU-land som tillåter kvinnor med svår mensvärk att vara hemma med ersättning. Dela gärna om du tycker att den svenska regeringen också borde överväga förslaget.